ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2014 Salı 12:41

Hiçbir yatırımın insan hayatı kadar kıymetli olamaz

Hiçbir yatırımın insan hayatı kadar kıymetli olamaz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hiçbir yatırımın insan hayatı kadar kıymetli olmadığını, insanı yaşatmanın birinci derecede önemli olduğunu söyledi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. Karayolu Ulusal Kongresi'nin açılışında, kongrenin diğerlerinden farklı olarak işin görsel ve sanatsal yönünü de dikkate alarak bir fotoğraf yarışması düzenlendiğini belirtti.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyada karayolu ağırlıklı ulaşım politikalarının değer kazandığına dikkati çeken Elvan, "Türkiye de dünyayla eş zamanlı olarak karayolu ağırlıklı ulaşım politikalarını uygulamış, bu eğilim 2000'li yılların başına kadar devam etmiştir" dedi.

Türkiye'de demiryollarının, denizyollarının, hava yollarının ihmal edildiği, bütün kaynağın karayolu yapımına aktarıldığı gibi bir algı oluştuğunu bildiren Elvan, "Ortada bir ihmal olduğu doğrudur. Ancak bu ihmal karayollarını da kapsamaktadır. Üzülerek söylemek gerekir ki 2000'li yıllara kadar maalesef karayoluna da mevcut algının tersine yeterince önem verilmemiştir. Kıt imkanlarla, binbir emekle yapılan karayollarımız ülkenin ekonomik, ticari ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır hale gelmiştir. O dönemde diğer ulaşım modlarının durumunun 'içler acısı' olduğu bir gerçektir. Ancak karayollarının durumunun da Türkiye'nin potansiyeli, sosyal ve ekonomik göstergeler itibarıyla bakıldığında iç açıcı olmadığı bir başka gerçektir" diye konuştu.

"Ulaştırma Ana Plan Stratejisi'ni hazırlayarak işe başladık"

Bu tespit ve değerlendirmeleri dikkate alarak, Ulaştırma Ana Plan Stratejisi'ni hazırlayarak işe başladıklarını bildiren Elvan, demiryollarına, denizyollarına, havayollarına, bilişim yollarına ve karayollarına aynı değerin aynı önemin verildiğini kaydetti.

Hiçbir yatırımın insan hayatı kadar kıymetli olmadığını vurgulayan Elvan, insanı yaşatmanın birinci derecede önemli olduğunu ifade etti.

"Aşırı hız hastalığının, alkolün, dikkatsizliğin, yorgunluğun besleyip büyüttüğü trafik canavarını önce her birey olarak içimizden kovmamız, ondan sonra yola çıkmamız gerekir" diyen Elvan, bunun bir kültür işi, bir davranış meselesi olduğunu, çocuklara, kadınlara ve gençlere daha çok iş düştüğünü söyledi.

Kış mevsimi dolayısıyla gereken her türlü tedbiri aldıklarını bildiren Elvan, sürücülerin daha dikkatli olmasını istedi.

2023 hedeflerinin tüm paydaşlarla gerçekleştirileceğini anlatan Elvan, şunları kaydetti:

"8 bin kilometresi otoyol olmak üzere bölünmüş yol uzunluğunun 37 bin kilometreye çıkarılması, 57 bin kilometre ilave BSK yapılarak karayolu ağının tamamının BSK asfalta dönüştürülmesi. Karadeniz bölgesinin, Güneydoğu ve Akdeniz bölgesine yüksek standartlı karayollarıyla bağlanması, standartların yetersizliğinden kaynaklanan yol kusurlarına bağlı kaza sayılarının asgari yüzde 50 azaltılması ve trafik kazalarında 100 milyon taşıt-kilometreye düşen ölümlerin 1'in altına inmesi.

Trafik güvenliğini, altyapı ve üst yapı standartlarının kalitesini artırmaya ve insan kapasitesini geliştirmeye yönelik karayolu sektörü ihtiyaçlarına cevap verecek bir karayolu akademisinin kurulması, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında serbestleşme sürecine hız verilmesi ve serbest geçilen ülke sayısının 24'ten 40'a çıkarılması.

Karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığı alanında sefer sayısının 3 kat artırılarak 5 milyona çıkarılması, atık maddeler, endüstriyel yan ürünler ve geri dönüşümlü malzemelerin yol yapımında kullanımının yaygınlaştırılmasının sağlanması. Bu hedeflerin gerçekleşmesinin Türkiye için ne ölçüde hayati önem arz ettiğini işin sahipleri olarak çok iyi biliyorsunuz. Onun için kongreden çıkacak sonuçlar bir kez daha önem kazanıyor."

 "Ulaştırma yatırımları, taleple ortaya çıkan yatırımlardır"

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da ulaştırma yatırımlarının taleple ortaya çıkan yatırımlar olduğunu ifade ederek, "Bizim hedefimiz vatandaşların taleplerini en üst düzeyde karşılamak için hayata geçirdiğimiz karayolu ağını daha yüksek kapasite ve standartlara ulaştırmaktır" dedi.

Turhan, karayolu ulaşımının sanayi, ticaret ve hizmet sektöründeki dengeli gelişmeye faydalarını gözardı etmeden eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi yerel pazarların ekonomik pazarlar olarak güçlendirilmesi, doğal kaynakların ve tarım ürünlerinin pazarlara taşınması çalışmalarını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Konuşmaların ardından KGM ve Yollar Türk Milli Komitesince düzenlenen 3. Karayolu Ulusal Kongresi kapsamında düzenlenen "Şehirlerarası Yollarımız" konulu 1. Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER