ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 12:24

Hayvancılık Kooperatifi'nden et ve hayvan ithalatı talebine tepki


Hayvancılık Kooperatifi (Hay-Koop) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, "Ülkemizde yeteri kadar hayvanımız mevcuttur. Fiyatlarımız ise kesinlikle yüksek değildir" diyerek, canlı hayvan ve et ithalatına karşı olduklarını söyledi.
Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarının yükseleceği ve canlı hayvan temininde sıkıntılar yaşanacağı söylentileriyle, kasaplık, besilik canlı hayvan ve et ithalatının yapılmak istendiğini öne sürdü.
Türkiye'de yeterli besi danası olduğunu savunan Ertürk, "2012 yılında 777 bin büyükbaş hayvan kesilmiş iken, bu yıl ülkemizde 1 milyon 490 bin danamız mevcuttur. Yine 2012 yılında 2 milyon 200 bin küçükbaş hayvan kesilmiş iken, bu yıl 3 milyon 500 bin koyun ve keçimiz mevcuttur" dedi.
2010 yılı ağustos ayında karkas kırmızı et fiyatının 15,73 lira, 2013 yılında ağustos ayında ise 16 lira olduğunu kaydeden Ertürk, "Birim fiyatları artmadığına göre ithalat talebi doğru değildir. Avrupa ülkeleri domuz eti de tükettiğinden, kırmızı eti ve besilik danaları ülkemize ithal etmek istiyorlar. Ülkemizde yeteri kadar hayvanımız mevcuttur. Fiyatlarımız ise kesinlikle yüksek değildir. Bu konuda herkesten duyarlı ve dikkatli davranmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
Kuraklıktan kaynaklanan sıkıntılar ve sorunların bittiğine değinen Ertürk, yem destekleri, hayvan başı destekler, süt ve et desteklerinin çiftçilerin üretimlerini sürdürebilmeleri için çok önemli olduğunu da vurguladı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER