ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Şubat 2014 Çarşamba 13:18

Havada internet uygulaması yaygınlaşıyor

Havada internet uygulaması yaygınlaşıyor

TTNET ile Türk Hava Yolları arasında imzalanan anlaşmayla uçaklar internet kullanımı yaygınlaştırılacak.


Uluslararası uçuşlarda 12 uçakta sunulan internet, 2017'de 62 uçakta kullanılacak. İki paket halinde sunulacak internetin saatlik ücreti 9.99, 24 saatlik ücreti ise 14.99 dolar olacak. Türkiye’deki erişime engelli sitelere uygulanan mevzuat havada da uygulanacak.

THY, TTNET ile kapsamlı bir işbirliğine imza attı. Nisan ayı itibariyle, THY yolcularına gökyüzündeki internet erişimini TTNET WiFi Fly sağlayacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Başkanı Tayfun Acarer, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil ve TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya’nın katılımlarıyla anlaşma THY genel müdürlük binasında gerçekleştirildi. Uluslararası uçuşlarda kullanılan kablosuz internet altyapısına sahip 12 adet Boeing 777-300 ER tipi uçakta sunulan WiFi internet hizmeti, Nisan ayı itibariyle TTNET tarafından sağlanacak. Türk Hava Yolları’nın Boeing ve Airbus’tan teslim alacağı yeni geniş gövdeli uçaklarla birlikte, 2017 yılı sonunda 62 adet geniş gövdeli uçakta yolcuların “TTNET WiFi Fly” ile internete bağlanması hedefleniyor.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, şu anda 12 Boeing 777 uçaklarında sürekli internet hizmeti verildiğini söyledi. 20 tane daha 777 ve 20 tane Airbus A-330 uçakta daha internet olacağını aktaran Kotil, “Sonuçta yolcularımız 80’e yakın uçağımızda uçtuğu bütün coğrafyada internet hizmeti alabilecek, yere bağlı olacak. Atatürk Havalimanında şubat ayı itibariyle bir haftada hizmet verilen koltuk sayısı 624 bin… Büyüklük sıralamasında bunun hemen üzerinde 654 bin ile Paris Charles De Gaulle Havalimanı var. Frankfurt Havalimanı ise 662 bin koltuk sayısına sahip. Sadece Avrupa’da kalmak şartıyla söyleyim Heathrow ise 888 bin. Yani Şubat rakamlarıyla Paris’i Frankfurt u yakalamaya çok az kaldı. Bu yıl inşallah Atatürk Havalimanı, Heathrow’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük havalimanı oluyor. İnşaallah ücünvcü havalimanı da bittiği zaman Avrasya’nın en büyük havaalanına sahip olacağız.” dedi.

HAVADA BİR SAATLİK İNTERNET 9.99 DOLAR OLACAK

TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya da THY ve şirketleri arasında yaptıkları anlaşma ile internet alt yapısı olan uçaklarda WiFi hizmetini sunacaklarını ifade etti. Kaya, “İlk olarak uluslar arası uçaklarda kullanılan 12 adet uçaklarda WiFi Fly servisimiz olacak. WiFi Fly markası olacak ücretli olacak. Saatlik ve 24 saatlik iki paket var. THY çok uzaklara doğrudan uçuşlarla yolcuları taşıyor. 24 saatlik paketimiz var. Uçuş değiştirseniz de aynı gün dönseniz de o süre içinde kullanılabilinecek. Ücreti ise 9.99 dolar, 24 saatlik ücreti ise 14.99 dolar yani Avrupa’daki muadilleriyle karşılaştırıldığında aynı rakam. Fakat döviz kuru euro değil de dolardır. Teknoloji uydu üzerinden uçaklara internet erişimi sağlayacak. Bizde giriş sayfasıyla ücretlendirme süreçleriyle yer alacağız.” diye konuştu.

ERİŞİM ENGELİ SİTELERE HAVADA DA GİRİLMEYECEK

Bir gazetecinin “Erişim engellemeyle ilgili bir kanun var. Türkiye’de bazı sitelere erişim engelleniyor. Bu uçaklar Türkiye sınırları içinde mi kabul edilecek yoksa uluslar arası hava sahasında mı kabul edilecek? Erişim engeli olacak mı olmayacak mı? İnternet erişiminde filtre var mı yok mu?” sorusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Başkanı Tayfun Acarer, iki şirketin de Türk ticaret kanununa, siciline bağlı şirketler olduğunu, tabiî ki Türkiye’deki mevzuat ve kanunların uygulanacağını söyledi. Türkiye bilişim alanında önemli mesafeler kat ettiğini belirten Tayfun Acarer, “Gerçekten de uçaklarda bu ihtiyaçtı. Şimdi 2 güzide kurulumuz iş birliği ile gerçekleşiyor. Bu konudaki düzenlemelerin önünü açmaya çalıştık. Hayırlı olsun.” ifadesini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER