ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 13:50

Halka arzlar, ilk çeyrekte hızla ilerliyor


Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hazırlanan ‘Borsa Trendleri’ raporu halka arzların 2013’ün ilk çeyreğinde hızlı bir ilerleme gösterdiğini ortaya koyuyor.

Raporda yer alan saptamalara göre bu dönemde en büyük halka arz, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. Toplam 18 bin 623 yatırımcının katıldığı işlemde 4 bin 500 adet yatırımcı ilk defa pay aldı. Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ’nin halka açılmasının ardından Türk Telekomünikasyon AŞ, Emlak Konut GYO AŞ gibi şirketlerin de ikinci halka arzları planlanıyor. Halka arz ve yatırımcıları bilinçlendirme faaliyetleri şirketlerin halka açıklık oranlarını ve işlem gören pay miktarlarını da olumlu etkiliyor. 2013 ilk 3 ayın sonunda Borsa İstanbul (BIST)’un fiili dolaşımı temel alındığında halka açıklık oranı yüzde 29 olarak belirtiliyor. Bu oran geçen sene yüzde 27 seviyelerindeydi.

BIST’IN İŞLEM HACMİ YÜZDE 26 ARTTI

Raporda ilk 3 ayda endekslerin işlem hacimleri (Piyasa Değeri TL) incelendiğinde en büyük hacmi geçen senenin son çeyreğine göre yüzde 55 artış ile BIST Holding ve Yatırım’ın gerçekleştirdiği görülüyor. BIST-Tüm genelinde işlem hacimleri karşılaştırıldığında ise 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 26 oranında bir artış gözlemleniyor.

2013 Mart ayında en yüksek portföy değeri bulunan ilk 3 ülkenin sene sonuna göre değişmediği ve ABD, İngiltere ve Lüksemburg olduğu görülüyor. ABD’de yerleşik 1.324 adet yatırımcı toplam yabancı yatırımların üçte birine sahipken, ilk iki sırada yer alan ABD ve İngiltere’de bulunan yatırımcılar toplam portföyün yarısından fazlasını elinde tutuyor.
Menkul kıymet temelinde bakıldığında, 2.697.943 adet ile en fazla yatırımcı yatırım fonlarında olup, pay senetleri 612.165 TL’lik piyasa değeri ile en yüksek piyasa değerine sahip sermaye piyasası aracı olarak öne çıkıyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER