ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Aralık 2014 Perşembe 11:30

Güney Gaz Koridoru'nun desteği

Güney Gaz Koridorunun desteği

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Güney Gaz Koridoru'nun, Türkiye'nin enerji geçiş merkezi olma iddiasını destekleyen bir gelişme olduğunu söyledi.


SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, hem önemli bir tüketim noktasında hem de bütün enerji kaynaklarına yakın coğrafyada bulunduğunu hatırlattı. Türkiye ile Rusya arasındaki yeni doğalgaz anlaşmasına değinen Yavuz, ''Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden çok önemli bir ayrıcalığı var. Tabii ki Rusya da bölgenin en önemli enerji oyuncusu" dedi.

Güney Akım projesi için yeni bir hat çıkarıldığını, doğalgazın yine Karadeniz'den geçeceğini ifade eden Yavuz, ''Türkiye'de karaya çıkacak oradan da Yunanistan'a ulaşacak. Buradan da Avrupa'ya giderse doğalgazın maliyeti daha uygun olacak'' diye konuştu.

Türkiye'nin yıllık 45 milyar metreküp doğalgaza ihtiyacı olduğunu, 2020'de 60 milyar metreküpe çıkacağını bildiren Yavuz, ''Dolayısıyla TANAP'tan gelecek doğalgaz tüketilecektir'' dedi.

Güney Gaz Koridoru'nun,Türkiye'nin enerji geçiş merkezi olma iddiasını destekleyen bir gelişme olduğunu vurgulayan Yavuz, ''Bu gelişmenin Irak ve Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının da Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacaktır, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkiler, uzun vadeli karşılıklı hedefler, projelerimizi olumlu etkileyecektir. SOCAR olarak bu konuda kesinlikle kaygımız yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

''Petrol fiyatının 70-80 dolar bandından aşağıya düşmemesi gerekir''

Yavuz, enerji maliyetlerindeki düşüşün yerli üretimi destekler nitelikte olduğunu belirterek, ''Petrol fiyatının düşmesi Petkim için de olumlu. Ancak daha fazlası Türkiye'nin alternatif pazarlarında daralmaya neden olacaktır" dedi.

Enerji yatırımları ve yabancı sermayeyi olumsuz etkileyeceği için düşük petrol fiyatının orta ve uzun vadede Türkiye'nin menfaatine olmayacağını savunan Yavuz, petrol fiyatının 70-80 dolar bandından aşağıya düşmemesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin dünya ekonomisini yöneten hem gelişmiş hem de enerjide bağımsız bir ülke olduğunu dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:

''ABD, arzu ettiğinde ithalatçı, arzu ettiğinde de ihracatçı oluyor. Dolayısıyla dünya dengelerini nereye oturtmak istiyorsa ona göre pozisyon alıyor. Petrol fiyatındaki gerilemeler dünya ekonomisinin büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Örneğin Çin yüzde 8'e yakın büyüdü. Bu durum Türkiye'nin yararınadır. Çünkü doğalgaz fiyatlarının gerilemesini sağladı. Direkt olarak rekabet gücümüzü artırır ki doğalgaz fiyatlarının gerilemesi, petrol fiyatlarının gerilemesinden daha önemlidir."

''Projelerle istihdam kaynağıyız''

2015 yılına kadar her yıl 200 civarında genç teknisyen ve mühendisi şirket bünyesine katmayı ve 4 yıl boyunca rafinerinin altyapısında 15 binin üzerinde kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını da anlatan Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'de rafineri-petrokimya alanında kimsenin cesaret edemediği şeyleri yaptık, bunları şimdiye kadar hep devlet üstleniyordu. İlk kez devlet dışında bir mekanizma bu yatırımlara soyundu. SOCAR Türkiye olarak TANAP'ın da içinde bulunduğu 20 milyar dolarlık proje portföyünü yönetiyoruz. Petkim yarımadasında yaptığımız üretim sayesinde, burada yaratacağımız sinerjiyle 2018'de Türkiye'nin en büyük ikinci sanayi şirketi haline geleceğiz. Projelerle istihdam kaynağıyız."

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER