ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Şubat 2017 Cuma 18:23

"Güney Gaz Koridoru'nda hedef 2020"

"Güney Gaz Koridorunda hedef 2020"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak, Güney Kafkas Boru Hattı, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve TAP'tan oluşan Güney Gaz Koridoru'nu 2020 yılında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.


Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, Almanya'nın Münih kentinde 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen "Fiyatların sabitlenmesi. OPEC'in dönüşü ve petrol jeopolitiği" konulu yuvarlak masa toplantısında konuşma yaptı.

Ülkesinin bölgenin enerji güvenliğinde büyük rol oynadığını hatırlatan Aliyev, şimdi de mega doğalgaz projeleriyle Avrupa'nın enerji güvenliğinin temin edilmesinde önemli rol üstleneceğini belirtti.

Bugün 3'ü petrol 4'ü doğalgaz toplam 7 enerji hattına sahip olduklarını bildiren Aliyev, bu hatların Azerbaycan'ı Karadeniz ve Akdeniz'le birleştirdiğini, tranzit ülkelerin enerji güvenliğine de katkı sağladığını ifade etti.

Azerbaycan'ın büyük doğalgaz yataklarına sahip olduğunu bildiren Aliyev, Güney Gaz Koridoru'ndan bahsederek, "Bu proje bende olan bilgilere göre Avrupa'nın en büyük altyapı projesi. Değeri 40 milyar dolardan fazla olan projeye 7 ülke katılıyor. Gelecekte 3 ülke daha katılacak. Bu proje tamamen yeni bölgesel işbirliği şekli oluşturdu." dedi.

Projede önemli ilerlemelerin kaydedildiğini bildiren Aliyev, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Güney Gaz Koridoru'nun esas parçası olan TANAP'ta işlerin yüzde 65'i, Güney Kafkasya Boru Hattı'nda yüzde 80'i, TAP'ta yaklaşık yüzde 35'i, Şahdeniz yatağında ise yüzde 90'ı tamamlandı. Hedefimiz gelecek yıl doğalgazı piyasalara ulaştırmak ve bazı ortak ülkelerde yapay beklemeler olmayacağı takdirde projeyi 2020'de tamamlamak."

- Aliyev'in Münih temasları

Aliyev, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Kliçko ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER