ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Nisan 2018 Perşembe 11:14

Gram altın 180 lirayı aştı

Gram altın 180 lirayı aştı

Dolar kuru ve altının ons fiyatındaki değer kazançları, artan jeopolitik risklerin etkisiyle gram altının fiyatı dün, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 182,4 lirayı gördü.


Gram altın, dolar kuru ile altının ons fiyatındaki değer kazançları ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 182,4 liraya ulaştı.

Gram altın, özellikle son zamanlarda Suriye'de artan jeopolitik risklerin etkisiyle değer kazanan dolar kurundan ve altının ons fiyatından bulduğu destekle alış ağırlıklı bir seyir izledi.

Bu yıla 158 lira seviyesinden başlayan, artan risklerin ve döviz kurunun etkisiyle rekor üstüne rekor kıran altının gram fiyatı, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 182,4 lirayı gördü. Bu yılın ilk aylarında yatırımcısının yüzünü güldüren gram altın, 12 Nisan itibarıyla yatırımcısına yaklaşık yüzde 13 getiri sağlamış oldu.

Altının ons fiyatı ise ABD ve Rusya'nın dün birbirleri ile ilgili Suriye konusunda yaptığı açıklamaların küresel piyasalarda yarattığı risk algısının etkisiyle 25 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.365,4 dolara çıktı. Güvenli liman algısıyla talebi artan altının ons fiyatı, yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 3,5 prim sağladı.

- "Yeni zirvelerin denenmesi beklenebilir"

Alnus Yatırım Hazine Müdür Yardımcısı Melih Ortakçı, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Orta Doğu ve Suriye ekseninde artan jeopolitik riskler, özellikle ABD ve Rusya arasındaki gerilimin tırmanmasının, risk iştahının azalmasına ve altına olan talebin artmasına neden olduğunu söyledi.

Ortakçı, gram altının 167 lira seviyesinden başlattığı yukarı yönlü trendini koruyarak sert şekilde yükselmeye devam ettiğini belirterek, ABD’nin Suriye tarafında yaptığı gerilimi tırmandırıcı açıklamaların Rus rublesi ile beraber TL'de de değer kaybına yol açtığını kaydetti.

Hem global endişelerin hem de yurt içi risklerin hızla artması, dolar/TL'nin 4.1940'ı test etmesi, ons altının da değer kazanmasının gram altının yeni zirveleri test etmesine neden olduğunu ifade eden Ortakçı, şunları kaydetti:

"Özellikle jeopolitik risklerin tırmanarak arttığı bu dönemde güvenli liman ihtiyacıyla yukarı yönlü eğilimin devam etmesi ve yeni zirvelerin denenmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde destek ve alım bölgesi olarak 177-173 lira seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 182 ve 198 lira, tepki satışlarının gelebileceği noktalar olarak ön plana çıkıyor."

- "Altının ons fiyatında 1.435 dolara doğru bir hareket başlayabilir"

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da artan jeopolitik riskler ve Suriye konusunda özellikle ABD ile Rusya arasında görülen kutuplaşmanın, Rus varlıkları kadar TL varlıklara da satış getirdiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya'yı, Suriye rejimiyle iş birliği konusunda uyarmasının ardından altının ons fiyatının da yükseliş eğilimde hareket ettiğini belirten Erkan, "Özellikle Trump’ın Twitter üzerinden Rusya ve Esed rejimine yönelik sert eleştirileri, risk algısını artırdı ve altın da güvenli liman etkisinden destek buldu. Bunun sonucu olarak altının gram fiyatı da hızla yükseldi." diye konuştu.

Erkan, gram altın fiyatının kısa vadede 180-185 lira bandında fiyatlama eğiliminin devam ettiğini, 185 liranın üzerinde gerçekleşecek fiyatlamalarda ise 196 lira seviyesine doğru bir potansiyel bulunduğunu vurgulayarak, altının gram fiyatında 180 liradan aşağı fiyatlamalarda 170 liranın destek seviyesi olduğunu kaydetti.

Erkan, altının ons fiyatının 1.360 doların üzerinde kalıcı olması halinde yeni bir dönemin başlayabileceğini, bu çerçevede 1.435 dolar seviyesine doğru bir hareket başlayabileceğini ifade ederek, "Dolar kurunda zaman zaman düşüşler görülse bile global altın fiyatında yukarı yönlü eğilim devam ettiği sürece gram altının yükselişe devam etmesini bekliyoruz." dedi.

- "Alımdan ziyade satım fırsatının oluştuğu bir dönemdeyiz"

İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aylin Cevizci ise altının gram fiyatının dün 182,4 lira ile rekor kırdığını hatırlatarak, "Rekor seviyenin görülmesinde, dolar kurunun rekorunu tazelemesi etkili. Kurda rekor denemelerin devam edeceği beklentileri, gram altında alım penceresinin açık kalmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Cevizci, son dönemde jeopolitik risklerin ön planda bulunduğunu, Rusya ve ABD'nin karşı karşıya gelmesinin sadece yurt içi piyasaları değil, küresel piyasalarda da rahatsızlık veren bir gelişme olduğunu dile getirerek, Suriye’ye yönelik Rusya ve özellikle de Trump’tan gelen sert açıklamaların etkisiyle ons altının da 1.365 dolara kadar yükseldiğini kaydetti.

Altının gram fiyatının 180 liranın üzerinde yerleşmesinin 185 lira ve üzerine doğru tepkilerin oluşmasını sağlayabileceğini ifade eden Cevizci, "Gram altında, alımdan ziyade satım fırsatının oluştuğu bir dönemdeyiz." dedi.

Cevizci, gelecek dönemde etkili olabilecek en net gelişmenin Suriye gündemi olacağını vurgulayarak, ekonomik gelişmelerin etkilerinin zayıf kaldığı şu günlerde jeopolitik risklerden kaynaklanan haber akışlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER