ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 09:32

Gözler Merkez Bankası'na odaklandı

Gözler Merkez Bankasına odaklandı

Küresel piyasalar, yeni haftanın ilk işlem gününe Japonya'da açıklanan 3. çeyrek GSYH verisinin resesyonu işaret etmesi ile negatif başlarken, yurt içi piyasalar perşembe günü açıklanacak TCMB kararlarına odaklandı.


Küresel piyasalar, yeni haftanın ilk işlem gününe Japonya'da açıklanan 3. çeyrek GSYH verisinin resesyonu işaret etmesi ile negatif başlarken, yurt içi piyasalar perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararlarına odaklandı.

Japonya'da açıklanan GSYH, 3. çeyrekte yüzde 0,4 daralma ile üst üste 2. çeyrekte de eksi gelerek ülkede teknik resesyona işaret etti. Japonya'da 2. çeyrekte yüzde 1,8 daralan GSYH'nın 3. çeyrekte de daralmasının ardından Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 3 değer kaybederken, dolar/yen paritesi 7 yılın en yükseği olan 117,05'i gördükten sonra şu dakikalarda 115,66'ya geriledi. Bu hafta Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) çarşamba günü açıklayacağı toplantı kararlarının küresel piyasaların seyri üzerinde de belirleyici olabileceği belirtiliyor.

ABD'de bu hafta öncelikle Çarşamba günü açıklanacak Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının piyasaların gündeminde en üst sırada olacağını belirten analistler, bugün imalat verilerinin takip edileceğini kaydediyor. Geçen haftanın son işlem gününde 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,3700'den yüzde 2,3190'a gerilerken, pay piyasalarında yatay ve sakin bir seyir izlendi.

Avrupa tarafında geçen hafta genel olarak pozitif bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi cuma günü gördüğü en düşük 1,2399 seviyesinden yükselişe geçerek şu dakikalarda 1,2510 - 1,2570 aralığında işlem görüyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,05, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde geçen hafta faizler düşüş eğiliminde hareket ederken, pay piyasaları ise haftalık bazda yüzde 4'ün üzerinde yükseliş kaydetti. Analistler, bugün Hazine'nin 5 yıl vadeli tahvil ihalesi ve iş gücü istatistikleri, perşembe günü açıklanacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı ve cuma günü açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin değerlendirmelerinin takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 82.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, faiz ve döviz kurlarına duyarlı hareketin devam edebileceğini ve olası düşüşlerde 80.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı iş gücü istatistikleri

16.15 ABD, ekim ayı sanayi üretimi

16.15 ABD, ekim ayı kapasite kullanımı

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER