ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 11:40

Fiyatı altınla yarışıyor

Fiyatı altınla yarışıyor

Birçok sağlık problemine iyi gelen ve kış aylarında da tüketilebilmesi için kurutmalığı yapılan kurutmalık bamyanın kilogram fiyatı altınla yarışıyor.


Sağlığa olan faydaları ile sofraların vazgeçilmezi olan bamya, aşırı kolesterol ve toksin seviyelerini düşürmesi, buna bağlı olarak da kan şekeri düzeylerini stabilize etmesi, diyabete karşı aktif koruma göstermesi, cildin daha sağlıklı olmasını sağlaması, gözlerde meydana gelen katarakt riskini azaltması ve soğuk algınlıklarına, öksürüğe karşı doğal bir ilaç olması özellikleri ile biliniyor.

Bahçelerden yaş haldeyken toplanan, küçük taneleri bulunan bamya, ev hanımları tarafından kışın da tüketilebilmesi için kurutuluyor. İğne yardımıyla ve binbir zahmetle ipe takılarak kurutulan bamya, kış aylarındaki fiyatıyla cep yakıyor.

Gaziantep Elmacı Pazarı’nda uzun yıllardan bu yana baharatçılık işi ile ilgilenen Mehmet Taşdemir, kurutmalık bamya fiyatlarının altın fiyatları ile yarıştığını söyledi. Kurutmalık bamyanın fiyatını 70 liraya sattıklarını belirten Taşdemir, “Elmacıpazarı’nda baharatçılık yapıyoruz. Burada fıstık, biber, kurutmalık, bamya gibi ürünler satıyoruz. Sattığımız ürünler arasında bamya biraz pahalı bu sene kilogramı 70 lira” dedi.

Kurutmalık bamya fiyatlarının pahalı olmasında; zahmetli bir şekilde toplanması ve 4-5 kilogram yaş bamyadan 1 kilogram kuru bamya çıkması gibi nedenler olduğunu kaydeden Taşdemir, şu şekilde konuştu: “4-5 kilogram yaş bamyadan 1 kilogram kuru bamya çıkıyor. Pahalı olmasının sebeplerinden birisi de bu. Bamya çok faydalı bir ürün. Bamyanın yaş halini hamurla yoğurup bir yaranın üzerine koyduğunuz zaman yaraları iyileştirir. Birçok şeye faydalı. Şu anda altın fiyatları ile yarışıyor diyebiliriz. Altının gramı 80-84 lira, bamyanın kilosu ise 70 lira. Halkımız da yoğun rağbet gösteriyor. Günde 2-3 kilogram rahat satıyoruz. Bu bamyalar bahçelerden taze bir şekilde toplanıyor. Tek tek ipliğe sağlanıp kurutuluyor ev hanımları tarafından. Bir hafta güneşin altında kaldıktan sonra kışa hazır bir şekilde bizlere geliyor. Oldukça zahmetli bir yolculuğu var. O yüzden fiyatı da biraz yüksek”

Bamya ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmesi, akciğer ve boğaz kısımlarında meydana gelebilecek iltihaplanmaları gidermesi ve kansere karşı etkili bir silah olarak biliniyor.








KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER