ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Kasım 2014 Çarşamba 15:50

Fındık fiyatındaki düşüş endişe yaratıyor

Fındık fiyatındaki düşüş endişe yaratıyor

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Oluşturulan panikle fındık fiyatı speküle edilmeye çalışılıyor" dedi.


Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Oluşturulan panikle fındık fiyatı speküle edilmeye çalışılıyor" dedi.

Cörüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık fiyatında yaşanan düşüşü endişeyle takip ettiklerini söyledi.

Serbest piyasada ekim ayı sonunda 15 liraya kadar yükselen fındığın bir anda 13 lira seviyelerine kadar gerilediğini ifade eden Cörüt, "Çeşitli nedenlerden dolayı fındık fiyatı düşüşe geçti. Fiyatların yeniden artması üreticilerimizin kendi elinde" diye konuştu.

Cörüt, bazı kurumların fındık fiyatıyla ilgili sürekli açıklama yaparak fındığın fiyatını düşürmeye çalıştığını ileri sürerek, şöyle devam etti:

"Yaşanan zirai don nedeniyle üreticilerimizin elinde çok az miktarda fındık bulunuyor ancak bazı çevreler fındık fiyatının artmasını sağlamak yerine düşürmeye çalışıyor. Şu ana kadar da bundan başarılı oldular. Fındık fiyatı 15 liradan 13 lira seviyelerine kadar geriledi. Serbest piyasada fiyatların daha da düşürülmesi isteniliyor. Adeta oluşturulan panikle fındık fiyatı speküle edilmeye çalışılıyor. Bugün mağduriyet yaşamış üreticinin elindeki fındığı düşük fiyattan almanın bir anlamı yok. Bu üreticiye yapılan en büyük haksızlıktır. Fiyatı 15 lira olarak gören bazı kesimler bir kaşık suda kıyamet kopardı. Sonunda da fiyatı düşürmeyi başardı. Biz istiyoruz ki fiyat daha da artsın. Neden 15 liradan daha yukarı üretici ürününü satmasın. Buna neden engel olurlar anlam veremiyoruz."

"Fiyatın yeniden artması üreticinin elinde"

Fındık fiyatının yeniden artması için üreticilerin ürünlerini pazara indirmemesi gerektiği uyarısında bulunan Cörüt, şöyle devam etti:

"Fındık fiyatının yeniden 15 liraya çıkması için üretici el birliği verip ürünlerini pazara indirmemesi gerekiyor. Zaten çok düşük rekolte var. Bilinmesini isterim ki 15-20 gün fındığın pazara inmemesi fiyatın yeniden çıkmasına neden olabilecektir. Belki de bu sefer 15 lirayı geçecektir. O nedenle bütün üreticilere çağrımdır. Lütfen ürünlerini bu ay pazara indirmesinler. Kendilerine kurulan tuzağın farkında olsunlar. Fiyat düşüyor diye de paniğe kapılmasınlar. Zaten en büyük korkumuz paniğe kapılan üreticilerin ürünlerini pazara indirme isteğidir. Eğer paniğe kapılmayıp soğukkanlı olurlarsa hem fiyat düşmeyecektir hem de kendileri kazanacaktır."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER