ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Nisan 2014 Pazartesi 16:37

Fındığın fiyatı yine ikiye katladı

Fındığın fiyatı yine ikiye katladı

Doğu Karadeniz'de mart ayının son günlerinde yaşanan zirai donun ardından kabuklu ve kavrulmuş fındığın raftaki kilogram fiyatı iki kat civarında arttı.


Zirai dondan önce 20 liraya satılan kavrulmuş iç fındığın kilogramı 35 liraya, 12 liradan satılan naturel fındığın kilogramı ise 26 liraya yükseldi.

Ordu'da bir fındık firmasının perakende satış müdürü Müslüm Davutoğlu,  yaptığı açıklamada, zirai donun fındığın raf fiyatını da yükselttiğini belirtti.

Fiyatlarda ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Davutoğlu, "Yaşanan artışın önüne biz de geçemiyoruz. Zirai donun 2014 ürününe zarar vermesi fiyatların adeta ikiye katlanmasına neden oldu" dedi.

Gelecek aylarda fındığın raftaki fiyatının daha da artmasını beklediklerini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Donun ardından rafta satılan fındığın fiyatı ortalama yüzde 70 yükseldi. Elimizdeki mevcut kavrulmuş fındığın kilogramı don olmadan önce 20 liradan satılıyordu ancak don vakasının ardından bu rakam 35 liraya kadar çıktı. Beraberinde naturel iç fındığın kilogramı ise 12 liradan 26 liraya kadar yükseldi. Hal böyle olunca satışlarda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Vatandaş da bu durumdan oldukça şikayetçi. Bir kişi almak istediği hediyelik ürünlerinden gerekirse vazgeçebiliyor ya da yarı yarıya az ürün almayı tercih ediyor."

Fiyatlar daha da artabilir

Fındığın raf fiyatının daha da artabileceğine işaret eden Davutoğlu, "Eğer öyle olursa rafta satılan kabuklu fındığın ya da işlenmiş fındığın daha da artmasını bekliyoruz. Artık fındık çok değerli ürün pozisyonunda. Tanesini bile önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, artışın sadece kabuklu ve kavrulmuş fındıklarda değil, fındık ezmesinde, sütlü fındık kremasında ve diğer ürün çeşitlerinde de yaşandığını sözlerine ekledi.

Fındık satıcısı Engin Dilmen de fındığın raf fiyatının giderek arttığını belirterek, "Fiyatlar arz talep durumuna göre şekilleniyor. Vatandaş fiyatlardan şikayetçi, biz de iş yapamamaktan şikayetçiyiz" dedi.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER