ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Eylül 2014 Perşembe 15:23

Fındığın fiyatı durdurulamıyor

Fındığın fiyatı durdurulamıyor

Ordu'da sezon başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı 15 liraya kadar yükseldi.


Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Serbest piyasada fındığın kilogramı 15 lirayı buldu" dedi.

Düşük fındık rekoltesi nedeniyle fiyatların her geçen gün arttığını belirten Enginyurt, "Bu nedenle fiyatlar her geçen gün artıyor. Bu yıl fındığın fiyatını hiç kuşkusuz ki üretici belirliyor" dedi.

Enginyurt, fiyatların daha da artacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, "Sezonu 10 liradan açmıştık. Daha sonra fiyatlar gün geçtikçe artmaya başladı. Eylül başında serbest piyasada 13 lira olan kabuklu fındığın fiyatı şu günlerde 15 lira seviyelerine kadar yükseldi. Fındık fiyatının ekim ayı sonlarına kadar 20 lira olması bekleniyor" şeklinde konuştu.

20 lira beklentisindeki üreticilerin ürünlerini pazara indirmediğini dikkat çeken Enginyurt, şöyle konuştu:

"Bu yıl fındık altın yılını yaşıyor. Bilindiği üzere geçen mart ayının sonlarında etkili olan don bölge halkının geçim kaynaklarının başında gelen fındığa zarar vermişti. Hal böyle olunca bu sezon düşük rekolte gerçekleşti. Rekolte az olunca fiyatlar da tavan yaptı. Fındık fiyatı serbest piyasada rekor üzerine rekor kırıyor. Eylül başında serbest piyasada 13 lira olan kabuklu fındığın fiyatı şu günlerde 15 lira seviyelerine kadar yükseldi. Kimse fiyatları durduramıyor. Üreticinin beklentisi fiyatların serbest piyasada 20 lirayı görmesi. Bizim de tahminlerimiz o yönde. Çünkü üreticinin elinde çok az fındık var. Üretici elindeki ürünü de deposunda saklamayı tercih ediyor. Bu tablo karşısında fiyatlar 15 lira oldu."

Enginyurt, fiyatların artmasına üreticilerin sevindiğini ancak ihracatçı kesiminin üzüldüğünü sözlerine ekledi.

- "Söylediklerimiz bir bir oluyor"

Altınordu Ziraat Odası (AZO) Başkanı Uğur Cörüt ise fındık fiyatının şu ana kadar bekledikleri gibi seyrettiğini belirterek, "Söylediklerimiz bir bir oluyor. Üreticimiz fındığın fiyatını belirlemeye devam ediyor" dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER