ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2014 Salı 16:11

Fındığı önce don, sonra fırtına vurdu

Fındığı önce don, sonra fırtına vurdu

Samsun’un Terme ilçesinde birkaç gün önce etkili olan fırtına fındık bahçelerine vurdu, yere dökülen fındıkta nedeniyle kayıp oluştu.


 30 Mart'ta etkili olan soğuk ve don nedeniyle fındık fiyatları yüzde 100 artmış ve rekor seviyelere ulaşmıştı. Yüksek kesimleri don vurunca vadilerde bulunan fındık ise değer kazanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Samsun ve çevresinde etkili olan fırtınadan fındık bahçeleri de nasibini aldı. Olgunlaşmaya başlayan fındık kozalakları şiddetli rüzgarın etkisiyle yerlere döküldü.

    Fındık bahçelerinde inceleme yapan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, bir basın toplantısı düzenleyerek fırtınanın oluşturduğu zararı değerlendirdi. Karamollaoğlu, "Samsun ve genelinde 27 Haziran akşamı etkisini gösteren, 70-80 kilometre hızla bölgeyi vuran fırtına sonrası zarar ziyan tespit çalışmaları başlattık. İlçemizde fırtınadan dolayı fındık bahçeleri, yüzlerce ağaç ve tarım arazileri zarar gördü. Bunların en önemlisi is halkın geçim kaynağı olan fındık bahçeleriydi. İncelemelerimiz de birçok ağacın zarar gördüğünü, fındıkların dallarından koparak yerlere saçıldığını gördük. Ziraat Odası olarak yaptığımız tespitlerde, fındık bahçelerinde yüzde 30 ila yüzde 40 arası bir hasar mevcuttur. Bahçelerde taramalar sürmekte ayrıca TARSİM’den haber bekliyoruz." dedi. Karamollaoğlu, "Fındık üreticisi bu sezon çok zorlandı, önce don olayı sonrasında etkili olan sis ve dolu ile birlikte fırtına nedeni ile fındıkta kayıp yılımız oldu." şeklinde konuştu.

    Fırtınadan en çok etkilenen Dumantepe ve Köybucağı üreticileri ise "Fındığımızı daha önce don, dolu şimdi de fırtına vurdu. Allah beterinden korusun daha hasada bayağı var tedirgin ve zor haldeyiz." diye konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER