ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ocak 2014 Perşembe 08:56

Faiz arttı, sonuç ne olur?

Faiz arttı, sonuç ne olur?

Merkez Bankası'nın tarihi faiz artırımı, büyümeden kurlara, işsizlikten enflasyona her alanı etkileyecek.


Merkez Bankası'nın kurun ateşini düşürmek için arttıordığı faiz oranları Türkie ekonomisinde ne gibi sorunlar doğuracak.

Akşam gazetesinden Onur Demirhisar'ın haberine göre, faiz artırımının farklı alanlardaki olası sonuçları...

FAİZ: 1-1.5 puan artacak

BANKALAR bu maliyeti bir yerden çıkarmak zorunda. Bir iki ay içinde kredi faizleri yıllık 1 ila 1.5 puan artabilir. Mevduat fazizlerinde de benzer yükselişler yolda. Burada bankalar arasındaki rekabet de öne çıkacak.

KUR: 2.10'un altına inmez

KARARLARIN ardından Türk Lirası'nda önemli bir değer kazancı yaşandı. Bu hareketin devam edeceği öngörülebilir. Tabii burada Fed'in alacağı kararlar da önemli. Fakat doların 2.10'un altına gelmesini beklemek fazla iyimserlik olur.

BÜYÜME: Ne yüzde 7 doğru ne de yüzde 2

TÜRKİYE ekonomisi 2011 yılında yüzde 8.5 büyüdüğünde dünyanın dikkati 'Avrasya Kaplanı'na çevrilmişti. 2012'de bu rakam yüzde 2.2'ye kadar geriledi. 2013'te de büyüme rakamının yüzde 3.6 ila yüzde 4 arasında gelmesi bekleniyor. Bu yıl için ise OVP'deki tahmin yüzde 4. Bugün Türkiye'nin bu rakamı yakalaması oldukça zor. Tabii daha yılın başı. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Ama yıl ortasına doğru geldikçe şartlar değişmezse büyüme rakamı kesinlikte revize edilecektir. Rakam öngörüsünde bulunmak için birçok veriyi beklemek lazım. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin her yıl yüzde 7-8 büyümesi ne doğrudur ne de sürdürülebilir. Fakat yüzde 2'ler civarındaki bir büyüme de kesinlikle yeterli değil.

İŞSİZLİK: Büyüme \%5 olmazsa işsizlik artar

BİZİM gibi genç nüfusa sahip bir ekonomide işsizliğin yıl bazında azalması için büyüme rakamının yüzde 5 ve üzerinde gelmesi şart. Bunun altındaki her veri işsizliği de bir nebze yukarı çekiyor. Bu yıl için ekonomi yönetiminin tahmini yüzde 9.4. Fakat yıl sonunda çift haneli rakamı görmek kimseyi şaşırtmasın.

ENFLASYON: Enflasyonda elimiz artık daha güçlü

ERDEM Başçı yönetiminde Merkez Bankası üç yıldır enflasyon hedefini tutturamıyor.
Fakat bu yıl tarih tekerrür etmeyebilir. Yaz aylarında ise okulların da tatile girmesiyle birlikte enflasyonuda bir gevşeme görülebilir. Yıl sonu için ise yüzde 6 seviyelerini görmek bu kararlar sonrasında artık mümkün.

BÜTÇE: Şimşek'in kredibilitesi çok yüksek

EKONOMİDE her yavaşlama bütçe gelirlerinin azalması anlamına gelir. Bunun üzerinde bir de faiz giderlerindeki yükselişi ekleyelim. Bütçe açığında bir miktar yükseliş kimseyi şaşırtmasın. Fakat Maliye Bakanı Mehmet Şimşek her fırsatta disipline vurgu yapıyor. Bu alanda kredibilitesi de çok yüksek.

CARİ AÇIK: 'Yumuşak karın' sorun çıkarmaz

CARİ açığın en önemli nedeni dış ticaret açığı. Yükselen kurla iç talep azalırken, ihracatçının rekabet gücü yükseldi. Ortalık biraz daha sakinleşsin, dış ticaret için uygun bir ortam oluşacak. Geçen yıllarda yüzde 10'u bulan cari açığın GSYH'ye oranı bu yıl sonu yüzde 5'e gerilerse kimse şaşırmasın.  

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER