ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Şubat 2014 Cuma 12:03

Eximbank, Sberbank’la birlikte girişimcileri destekleyecek

Eximbank, Sberbankla birlikte girişimcileri destekleyecek


Rusya-Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD), Sberbank ve Eximbank’ın katılımı ile Sberbank’ın Moskova’da bulunan merkez binasında Türk iş adamlarını bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantı çerçevesinde Cihan Haber Ajansı’na özel açıklamada bulunan Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı Sergey Gorkov, Eximbank’ın Sberbank’la birlikte 1 milyar dolarlık kredi anlaşması olduğunu, Rusya’da Türk firmalarının yatırımlarına destek vereceklerini söyledi. Gorkov, işbirliğini geliştirerek iki büyük kurumun hem Türkiye’de hem de Rusya’da iş dünyasına destek vereceklerini kaydetti.

Türkiye’de Denizbank’ı satın alarak önemli bir adım attıklarını hatırlatan Gorkov, “Türkiye’de bankacılık sektöründe başarılı olmak istiyoruz. Türkiye bizim için çok değerli bir piyasa. Bunun iki gerekçesi var. İki ülkenin toplam ticaret hacmi 30 milyar doların üzerinde. Bir de Türkiye ekonomisi çok aktif bir şekilde gelişiyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin küresel piyasaların daraldığı bir zamanda yüzde 4’lük bir büyüme temposunun çok pozitif bir gösterge olduğunu belirten Sberbank Başkan Yardımcısı, “Çin ve Hindistan dışında bu sonuçları elde eden ülke yok. Türkiye piyasasının petrol ve enerji gelirlerine bağlı olarak değişen bir yapısı yok. Rusya ekonomisi petrol fiyatları arttığında büyürken, Türkiye petrol fiyatları düştüğünde rahatlıyor. Bu yüzden iki piyasada olmamız risklerin azalmasına önemli katkı sağlıyor…” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Rusya’nın yakın komşusu olduğuna ve ortak bir çok noktanın varlığına dikkat çeken Gorkov, “Türkiye doğu ve merkez Avrupa’da Rusya’dan sonra ikinci büyük ekonomi.” dedi.

Sberbank’ın Türkiye’deki yatırımı Denizbank’ın geçen yıl yüzde 39’luk bir büyüme söz konusu olduğuna değinen Gorkov şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki mal varlığımız yüzde 41 büyüdü. Bunlar bizi çok sevindirdi, çünkü piyasanın fevkinde bir performans gösterebildik. Oradaki ekibimizden çok memnunuz. Ayrıca City Bank’ın perakende paketini satın aldık. City Bank’ın 600 bin müşterisi Denizbank’a katıldı. Bir sene için bu tür gelişmeleri görmek bizim için çok sevindirici. Türkiye ve Rusya arasında bir köprü haline gelebildik. Tabii ki planladığımız her şeyi bir senede gerçekleştirmek mümkün değil. İnanıyoruz ki yeni projelerimizle ciromuzu önemli miktarda büyüteceğiz. Türk girişimcilerin ve Türk bankaların girişimci kültürü çok yüksek seviyede. Yeniliklere çok açıklar ve önümüzde bir okyanus kadar yapılacak iş var.”







KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER