ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Kasım 2014 Perşembe 13:46

Esnafın hali sorulacak

Esnafın hali sorulacak

Gelecek hafta düzenlenecek Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda esnafların ihtiyaçları tartışılacak.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gelecek hafta düzenlenecek Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda esnafın rekabet gücünü artıracak ve güçlenmelerini sağlayacak konuların ele alınacağını bildirerek, "Şura'da, sektörün sorunlarının moleküllerine kadar inebilen, tıkanan kılcal damarları açabilen öneriler gündeme gelecek" dedi.

Canikli,  yaptığı açıklamada, 26-27 Kasım'da düzenlenecek 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şura'da 1,5 milyon esnaf ve sanatkara ilişkin birçok önemli konunun ele alınacağını belirten Canikli, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı Şura'da esnaf ve sanatkarlarımızı ilgilendiren tüm konular, detaylarıyla görüşülecek. Esnafımızın ticari hayatta karşılaştığı sorunlar, rekabet güçlerinin artırılması gibi konular karşılıklı müzakere ortamı içinde masaya yatırılacak ve çözüm yolları aranacak. Şura'da, sektörün sorunlarının moleküllerine kadar inebilen, tıkanan kılcal damarları açabilen öneriler gündeme gelecek."

Şura'da vergilere ilişkin konuların da ele alınacağını ifade eden Canikli, "Esnafımıza daha az, daha düşük maliyetle bir vergilendirme mekanizması rejimi alternatif olarak ikame edilebilir mi, bunlar da tartışılacak. Vergisel konuların yanı sıra mesleki eğitim, mevzuat ve yenilikçilik konuları da masaya yatırılacak" diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarlara yönelik ucuz finansman imkanı sağladıklarını vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:

"Esnafımızın ayakta kalıp, faaliyetlerini sürdürebilmesi için finansmana ihtiyacı var. Biz en başta esnaf ve sanatkara ucuz ve kolay finansman desteği sağladık. Esnafın 2002'de kullandığı finansman çok pahalıydı. Şu anda çok daha düşük faiz oranlarıyla finansman sağlayabiliyor. Esnaf bugün zincir mağazalarının yok edici gücü karşısında ayakta durabiliyorsa, bunun altında yatan en önemli faktörlerden birisi finansman desteğidir."

 "Esnafın yok olmasını önledik"

Avrupa'da hızlı ve radikal bir "AVM dönüşümü" yaşandığını belirten Canikli, "Hükümetlerimizin aldığı akılcı tedbirlerle Türkiye'de bu dönüşüm biraz farklı gelişti. Uyguladığımız politikalarla esnaf ve sanatkarın yok olmasını önledik" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki esnaf tanımının, Avrupa'dakinden farklı olduğunu dile getiren Canikli, "Esnafımız, ekonominin bel kemiği olmasının yanında, aynı zamanda bizim için sosyal bir boyut taşıyor. Tüketicinin dostu olmasının yanı sıra ayrı bir önemi vardır. Bulundukları yerde güvenilir kişilerdir" diye konuştu.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER