ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Şubat 2017 Perşembe 17:16

Eski IMF Başkanı Rato'ya 4 yıl 6 ay hapis cezası

Eski IMF Başkanı Ratoya 4 yıl 6 ay hapis cezası

İspanya'da Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada eski IMF Başkanı Rodrigo Rato'ya 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi


İspanya Ulusal Mahkemesi, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada, eski Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato'ya 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

İki İspanyol bankasında kredi kartı yolsuzluğu ile ilgili, aralarında eski IMF Başkanı Rodrigo Rato'nun da yer aldığı 65 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Ulusal Mahkeme, sanıkların tümünü mahkum ederken 3 ay ile 6 yıl arasında değişen cezalar verdi. Davada en fazla cezayı Bankia ve Caja Madrid bankalarının eski başkanlarından Rodrigo Rato (4 yıl 6 ay) ve Miguel Blesa (6 yıl) aldı.

İspanya'da ekonomik krizin yoğun olarak yaşandığı 2008-2012 yıllarında ortaya çıkan ve halk arasında "siyah kartlar" olarak adlandırılan skandalda, Caja Madrid ve Bankia bankalarının üst düzey yöneticilerinin kendileri ve ailelerinin lüks alışverişlerini ödemek için tahsis edilen gayri resmi kredi kartlarını kullandıkları ve bu harcamaların vergi beyanının yapılmadığı ileri sürülmüştü. Bu sistemin ilk olarak 2003 yılında Caja Madrid'de başladığı, daha sonra Bankia bankasıyla 2012 yılına kadar devam ettiği belirtiliyor. Bankia bankası batma riskinden dolayı 2012 yılında hükümet tarafından büyük kamu fonları kullanılarak kurtarılmıştı.

Kredi kartı yolsuzluklarına karışan isimlerin başında gösterilen Rodrigo Rato 2004-2007 yılları arasında IMF Başkanı, bunun öncesinde de İspanya'da Maliye (1996-2000) ve Ekonomi (2000-2004) Bakanı olarak görev yapmıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER