ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2014 Salı 12:04

Erken emekli olma fırsatı

Erken emekli olma fırsatı

Öğretmenlere yıpranma hakkı için düğmeye basılması, gözleri erken emeklilik formüllerine çevirdi. Çalışanlar, kendilerine tanınan bazı avantajları kullanarak erken emekli olabiliyor


Her çalışanın hayalidir emekli olmak. Bazı mesleklerde yıpranma payı ile erken emeklilik imkanı sunulurken, emeklilik süresini bekleyenler için de borçlanma fırsatı bulunuyor. Son olarak öğretmenlere de yıpranma hakkı tanınması için düğmeye basılması, gözleri erken emeklilik formüllerine çevirdi. İşte bu formüller:

DOĞUM BORÇLANMASI:Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için borçlanılan sürelerde çalışmamış olmak ve çocuğun yaşaması şartı bulunuyor. 

6 YIL ÖNCEYE ÇEKİLİYOR

Her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı var. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Çalışan anneler, ne kadar prim eksiği varsa o kadar borçlanarak, bu süreleri beklemeden emeklilik hesabına katabiliyor. Prim tamam ise ve yaş bekleniyorsa o zaman borçlanmaya gerek yok. Çünkü doğum borçlanması yaşı geriye çekmiyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI: Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, 1 yıl erken emekli oluyor. Askerlik borçlanması, işe giriş tarihini borçlanılan zaman kadar geri çekiyor. Böylece emeklilikteki yaş şartı 1 yıl önceye gelirken, prim şartı da 75 gün azalıyor. Askerliğin tamamının borçlanılması gerekebileceği gibi, bazı durumlarda 1 ay bile borçlanmak yaşı 1 yıl öne çekebiliyor. Askerliğini sigortadan sonra yapanlar için de borçlanma imkanı var. Fakat burada yaşı geri çekme durumu olmuyor. Eğer primler eksikse bu sayede primleri tamamlayarak, yine erken emeklilik imkanı doğuyor. 

YAŞ 43'E KADAR İNDİRİLDİ

MADENCİYE ERKEN EMEKLİLİK: Eylül ayında yürürlüğe giren torba yasa ile madenciler için emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürüldü. Yıpranma hakkıyla birlikte emeklilik yaşı 43'e kadar inebiliyor.

SIRA ÖĞRETMENLERDE: Yıpranma payı ile erken emeklilik imkanı tanınan meslekler arasına öğretmenlik de katılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nda oluşturulan Öğretmen Niteliğinin Arttırılması Komisyonu'nda, öğretmenlere her 4 yılda 1 yıl yıpranma payı verilmesi önerisi benimsendi. Düzenleme hayata geçtiğinde, yıpranma payı ile 20 yıl görev yapan öğretmen 5 yıl kazanacak. 5 yıl erken emekli olacak.

SAĞLIKÇIYA YIPRANMA PAYI

Hükümet, sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu düzenlemenin kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor.

(Takvim)

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER