ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Şubat 2014 Salı 13:45

Enerji Şartı'ndan Türkmenistan'a enerji desteği

Enerji Şartından Türkmenistana enerji desteği


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak'ı makamında kabul etti. Oğuzhan Köşkü'nde yapılan görüşmede, Türkmenistan ile Enerji Şartı arasındaki işbirliği ilişkileri değerlendirildi.
Enerji Şartı Genel Sekreteri Rusnak, Türkmenistan'ın aktif dış siyasetinin desteklediklerini kaydederek, son yıllarda Türkmen hükümetinin global enerji güvenliğinin sağlanması yönünde önemli uluslararası inisiyatifleri önerdiğini ifade etti. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un enerji politikasını benimsediklerini kaydeden Rusnak, Avrupa ülkelerinin Türkmenistan'ı güvenli doğalgaz tedarikçisi olarak gördüğünü ve sözkonusu alanda karşılıklı çıkara dayalı işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, küreselleşen bir dünyada enerji kaynaklarının arz güvenliğinin sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir bileşeni olduğunu belirtti. Türkmen lider, bu nedenle Birleşmiş Milletler'e doğalgaz üreticileri, transit ülkeler ve tüketici ülkelerin çıkarları doğrultusunda enerji kaynaklarının uluslararası piyasalara güvenli bir şekilde ulaştırılması konusunda önerilerde bulunduklarını ifade etti.

Berdimuhamedov ile Urban Rusnak önemli bir konuda mutabık kaldılar. Enerji Şartı uzmanları, Türkmenistan tarafından kurulan çalışma grubunda yer alarak, BM nezdinde enerji kaynaklarının güvenli bir şekilde dünya piyasasına ulaştırılmasına yönelik konulardaki müzakerelerde yer alacak. Görüşmede ayrıca, Afganistan konusu da gündeme getirildi. Türkmenistan'ın Afganistan'ın güney bölgesinde sağladığı elektrik enerji ve diğer enerji projeleri hakkında görüşüldü.
Türkmenistan, enerji kaynaklarını dünya piyasasına güvenli bir şekilde ulaştırmak için yoğun çaba harcıyor. Enerji kaynaklarını kendi sınırından ihraç eden Türkmen yönetimi, halihazırda Çin, Rusya ve İran'a doğalgaz satıyor. Türkmenistan'ın enerji alanında en önemli başarısından biri dünyanın en büyük doğalgaz boru hattı olarak kayıtlara geçen Türkmenistan-Çin boru hattını hizmete açtı. İran'a iki ayrı doğalgaz boru hattından gaz ihraç ediyor. Bunun yanı sıra Güney Asya piyasasına ulaşmak isteyen Aşkabat yönetimi, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı için devrede. Türkmen gazının Avrupa’ya sevkiyatı konusunda son iki yıldır Türkmenistan-Avrupa Birliği-Azerbaycan hattında müzakereler devam ediyor.
Türkmenistan, dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip. 2030 yılına kadar yıllık 230 milyar metreküp doğal gaz üretmeyi hedefleyen Türkmenistan, aynı dönemde yıllık 180 milyar metreküp gazı ihraç etmeyi planlıyor.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER