ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2014 Salı 21:13

En büyük 5. ihale oldu

En büyük 5. ihale oldu

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Ankara’da yapılan Milli Piyango özelleştirmesinde son gülen Net Şans- Hitay Ortak Girişim Grubu (OGG) oldu.


Bugün yapılan ve Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’nun 2 milyar 755 milyon dolarla kazandığı Milli Piyango özelleştirmesi Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük beşinci özelleştirmesi oldu.

Bugün yapılan Milli piyango özelleştirmesi Türkiye’nin şimdiye kadar yapılan en büyük beşinci özelleştirmesi oldu.

Türkiye’nin şimdiye kadar yapılan en büyük özelleştirmesi Türk Telekom’un yüzde 55’inin 14 Aralık 2005’te yapılan blok satışı oldu. Satıştan elde edilen gelir 6,55 milyar dolar oldu. Türk Telekom’u 2012’de yapılan Köprü ve Otoyol ihalesi izledi, ihalede en yüksek teklif 5,7 milyar dolar oldu.

Üçüncü en büyük özelleştirme ise Tüpraş’ın yüzde 51’inin 26 Ocak 2006’da blok satışla 4,14 milyar dolara satılmasıyla gerçekleşti.

Dördüncü büyük özelleştirme 2,77 milyar dolar ile Erdemir özelleştirmesi oldu. 27 Şubat 2006’da Erdemir’in yüzde 46,12’si blok olarak satıldı. Türkiye’nin beşinci büyük özelleştirmesi bugün yapılan Milli Piyango oldu. İhalede verilen en yüksek rakam 2 milyar 755 milyon oldu.

NE KAZANDI?

İhale şans oyunları lisansının 10 yıl süreyle devrini içeriyor. İhale şartnamesine göre, lisans sahibi lisans süresi boyunca her takvim yılında elde ettiği hasılattan yüzde 25 oranında, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de, yüzde 72'si kamuya verilmek üzere, yüzde 28 pay alacak.

Lisans sahibi, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya, söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebilecek ve pazara yeni oyunlar sürebilecek.

EN ÇILGIN SIYASETÇI 

1945 yılından Rize’ye dünyaya gelen Besim Tibuk, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Bir süre kamuda çalıştıktan sonra 1974’te kendi işinin patronu olmaya karar verdi ve Net Turizm’i kurdu. Uzun yıllar turizm sektöründe faaliyet gösterdi ve bu alanda önemli işadamları arasına girmeyi başardı. 1994’te Liberal Demokrat Parti’yi kurdu.

“Çok gol olsun diye ofsaytı kaldıracağım, kaleleri büyüteceğim”, “Sahilleri yabancılara peşkeş çekeceğim” gibi demeçleriyle dikkat çekti. Sekiz sene süren siyasi mücadelesinde, cebinden 6 milyon dolar harcayan Tibuk, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra siyaseti bıraktığını açıkladı. Tibuk, “Yüzde 3 olsaydı genel başkanlığa devam ederdim. Ama binde 3 oy aldık. Halk bizimle alay etti.” demişti.  

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER