ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2012 Cumartesi 13:48

"Emekliler 2 bin 700 lira almıyor"

"Emekliler 2 bin 700 lira almıyor"


Türk Emekli Sen Nevşehir İl Temsilcisi Yavuz Soysaldı, AB ülkelerinde çalışanların 8 bin 895 lira, emekli olduğunda 2 bin 668 lira maaş aldıklarını, Türkiye’de ise ortalamanın 800 ile bin lira arasında olduğunu belirterek, Maliye Bakanı'na tepki gösterdi.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in emeklilerin yüksek maaş aldığını iddia ettiğini belirten Soysaldı, “Maliye Bakanı'na göre Türkiye’de emekliler fazla maaş alıyormuş. Sayın Bakan, AB ülkeleri çalışanına ortalama 5 bin dolar karşılığı 8 bin 895 TL, emeklisine ise bin 500 dolardan 2 bin 668 TL veriyor. Kaç emekli ülkemizde 2 bin 668 TL ve üstü maaş alıyor?” diye tepki gösterdi.

        Rakamları çarpıtarak, emeklilerin maaşına göz dikmenin devlet adamlığına yakışmayacağını ifade eden Soysaldı, “OECD ülkelerinde emeklilerin ortalama olarak çalışırken aldıkları maaşın yüzde 60- 65'ini alıyor. Türkiye’de de 2008 yılında yürürlüğe giren kanunla emekli maaşları bu orana çekildi. Kaldı ki, Avrupa emeklilerinin sağlıkları garantili, güneş alsınlar diye emeklilerini Akdeniz’e tatile gönderiyorlar. Bizdeki gibi hastane yatak parasını otel parası diye almıyorlar. Tedaviden vazgeçtik, hastanelerde muayene olabilmek bile büyük bir şans.” eleştirisinde bulundu.

        Maliye Bakanı'nın hala İngiltere şartları ile değerlendirme yaptığını belirten Soysaldı şöyle konuştu: “Türkiye’nin şartlarına uyum sağlayamadınız. Emekliye 2013 yılı için yüzde 3+3 maaş artışı verilirken, bir kalemde ÖTV’yi yüzde 17, KDV’yi yüzde 18, toplam vergileri ise yüzde 14 artırdınız. Elektriğe, doğalgaza, benzine, kömüre, oduna, ulaşıma yaptığınız yüksek zamlar yüzünden emekliler odun, kömür, doğalgaz alamıyor. Kışı titreyerek geçiriyor. Sizin bunlardan haberiniz var mı Sayın Maliye Bakanı? Emekli maaşları yüksek olduğu için mi Türk emeklisi pazarlarda limon satar, köşe başlarında simit satar, ayakkabı boyar, taksi şoförlüğü yapar, çay, simitle karnını doyurur. Avrupalı emekli dünya turuna, tatile çıkar? Allah için bir an olsun kendinizi emeklilerin yerine koyun, sadece birkaç ay cebinize 800 ile bin TL koyarak geçinin de nasılmış geçinmek bir görelim. Bizim halini ancak bizden olanlar anlar. İngiltere, Avrupa'da, Amerika'da yaşayanlar anlayamazlar. Ondan dolayı da emeklilerin durumu bu halde perişanlıktan kurtulamıyor.” 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER