ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2012 Salı 13:51

Elektrikli otomobil için 100 milyon lira

Elektrikli otomobil için 100 milyon lira


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, kurum olarak daha ileri projeler üretebilme adına adına; 300 - 500 bin liralık projeler yerine, 100 milyon liralık dev bütçeli projeler açmayı düşündüklerini ifade etti. Altunbaşak, "Reaksiyon gösteren değil, öngören ülke olmak istiyoruz. Bu nedenle de elektrikli otomobil projesine 100 milyon liralık bütçe bu ay sonu başlıyoruz." dedi.

Uludağ Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Ar-Ge günleri Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde 3 boyunca devam edecek. Programın açılışına katılan Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'de Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde 0.86 olduğunu bildirdi. Rakamın küçük olmasına rağmen Ar-Ge'ye ayrılan kaynak itibariyle Türkiye’nin dünya ikincisi olduğuna dikkat çeken Altunbaşak, “Çok hızlı koşuyoruz, sadece yarışa çok geriden başlamışız. O kadar geriden başlamamıza rağmen depar atmamıza rağmen halen çok geri seviyelerdeyiz. 2023'teki hedefimiz biz de yüzde 3'leri yakalamak istiyoruz. Bu dönemde TÜBİTAK'ın üniversitelere ayırdığı kaynak son 8 yıl içinde 66 kez arttı. Bunu dünyada bir örneği yok. Ar-Ge personeli sayımız şuan 72 binlerde. 10 sene önce bu rakam 15 binlerdeydi. Ama olmamız gereken rakam 300 bin. Önümüzdeki 10 yıl içinde bir ikinci deparı daha yapmamız gerekiyor." diye konuştu..

Uluslararası patent başvuruları, araştırmacı sayısı, yenilik ve girişimcilik alanlarında Türkiye’nin ciddi eksikliklerinin bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Altunbaşak, proje yapan öğretim üyesine verilen bin 500 lira verildiğini hatırlattı. Buna ilave olarak proje performans ikramiyesi uygulaması başlattıklarını ifade eden Altunbaşak, şunları söyledi: "Proje bitince bize başvuruyorsunuz. Biz sonuçta neler yaptığınıza bakıyoruz. Şirket mi kurmuşsunuz? Biz sizin zaten şirket kurmanızı istiyoruz. Panet mi yazdınız, makale mi yazdınız, bunların hepsinin bir puanı var. Ve bu puanlara orantılı olarak kişiye 100 bin liraya kadar direk destek veriyoruz. Artık büyük projeler istiyoruz. 1003 programlarımızın da limitlerini artırdık. 300-500 bin liralık değil ileri gidebilmek için bizim büyük projeler oluşturmamız lazım. İlk aşamada 2.5 milyon liralık projeler istiyoruz. Bütçesi 100 milyon olan bir projeyi açmayı da düşünüyoruz."

Sanayi ile akademinin el ele hareket etmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Altunbaşak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK'ın 50 senelik tarihinde 4 program var. Biz geçen dönem buna 4 program daha ilave ettik. Bunlardan biri, bir şirket kurmak istiyorsanız biz bunlara aşama aşama destek veriyoruz. Her aşamada danışman desteğimiz var. İlk kez bu sene açıldı. 875 kişi başvurdu. Eğer şirket kurmak istiyorsanız şuan ki ortak çok müsait. Diğer programımız ise proje teknoloji transfer ofisleri. Bu bir arayüz. Üniversitelerin ürettiği bilginin topluma aktarılması konusunda bir arayüzdür. Biz bunu çok geniş olarak düşünüyoruz. Bu iş için her bir üniversiteye 10 milyon lira ayırıyoruz. Türkiye'de bu ofislerin geliştirilmesi gerekiyor." Fatih projesi konusunda üniversitelerden destek beklediklerini kaydeden Altunbaşak, bunun Türkiye için ufuklar açabilecek bir proje olduğunu anlattı.

ELEKTRİK OTOMOBİLİ ÖNEMSİYORUZ

Elektrikli otomobil konusunu TÜBİTAK olarak çok önemsediklerini, bu alanda çalışma yaptıklarını kaydeden Altunbaşak, şu bilgileri verdi: "10 sene sonrası ile ilgili öngörülerimiz var. Artık reaksiyon gösteren ülke değil öngören bir ülke olarak geldiğinde buna hazır olmak istiyoruz. O nedenle 1007 programı açmayı düşünüyoruz. Bu sene 100 milyon gibi bir bütçe ile açacağız. Zaman içinde yarım milyar liralık bir bütçesi olacak. Çok büyük bir şey, biz bunu ciddi olarak ele alıyoruz. Türkiye’de özel sektörle beraber, bunu TÜBİTAK tek başına başaramaz. Biz olayın ana motoru olabiliriz, koordinatörü olabiliriz, herkesi toplayan bir koordinatör olabiliriz ve buna da 100 milyon gibi bir bütçe ile bu ay başlayacağız."


Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, ikincisi düzenlenen etkinliğin Türkiye'nin en kapsamlı AR-GE günleri olduğunu anlattı. Dilek, "Düzenlenen panel ve çalıştaylarla ülkemizdeki güncel pek çok konunun masaya yatırılacaktır. Ülkemizdeki en kapsamlı AR-GE günleri olduğunu düşündüğümüz etkinliğimiz amacına ulaşacaktır. Yerli ve yabancı pek çok akademisyenin konuşmaları bizlere farklı ufuklar açacaktır." dedi.

BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney dünyada söz sahibi olabilmek için Ar-GE'nin önemine değindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, buradaki akademik çalışmaların kamu sanayi ve özel sektörle paylaşılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER