ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Şubat 2014 Cumartesi 14:10

‘Ekonomik durgunluk pırlanta talebi için risk’

Ekonomik durgunluk pırlanta talebi için risk


Bain & Company ve Anvers Dünya Pırlanta Merkezi (AWDC) tarafından ortaya koyulan ‘Küresel Pırlanta Endüstri Raporu 2013’e göre Avrupa’da ekonomik bunalımın, Asya’da siyasi dalgalanmanın artması; Çin ve Hindistan’da büyümenin sınırlı olması pırlanta talebi için risk.


Türkiye adına açıklamalarda bulunan Bain & Company Istanbul Ortağı Serhan Nadir, “Pırlanta alım satımında son senelerde büyüme görülüyor. Büyük oyuncuların yeni açılan AVM'lere girmesi perakende şube adedinde bir artışa neden oldu. 2014’te alım satımı etkileyecek üç unsur var: artan dolar paritesi, kredi kartında taksit sınırlaması ve ÖTV artışı.” dedi.

Raporda işlenmemiş elmas talebinde öngörülen yüzde 5,1 artış; sektör için önemli rol oynayan Çin ve Hindistan’ın büyüme oranları; buna bağlı olarak artan orta ve ileri ülkelerin durumları gibi makro ekonomik etkenlerden ileri geliyor. Bu etkenlerin şu anda tahminlerle uyumlu olmaması halinde işlenmemiş elmas talebi artışının yüzde 6,4 ve yüzde 4,2 bandına oturacağına işaret ediliyor.


Arz tarafı ele alındığında 2012, 128 milyon karat işlenmemiş elmas ile kapanmıştı. Rapora göre işlenmemiş elmas arzı, 2018’e kadar yüzde 4,8 oranında artarak toplam 169 milyon karatı bulacak. Ancak madenlerde üretimin gerilemesine bağlı işlenmemiş elmas arzı 2019-2023 döneminde gerileyerek 2023 sonunda toplam 153 milyon karat seviyesine olacak.

KAR ARTIŞI İÇİN ŞİRKETLER EL ELE VERECEK

Büyük elmas madeni işletmecileri, 4 sene içinde karlılığa, operasyonel iyileştirmeye ve teknolojiye yatırım yapmaya odaklanacak. İkinci segmentte yer alan şirketler ise kârlarını en üst seviyeye çıkarmak için birleşmeye ve ortak faaliyetlere yönelecek. Raporda aralarında Tiffany ve DeBeers’in de yer aldığı mücevher şirketlerinin talepleri eksiksiz karşılamaya eğileceklerine; bunu da elmas yataklarına; pırlanta kesim ve parlatma operasyonlarına yatırım yaparak mümkün kılacaklarına temas ediliyor.

‘Küresel Pırlanta Endüstri Raporu’nda işlenmemiş elmas arzının 2016’ya kadar güçlü bir biçimde artacağı dile getiriliyor. Buna karşılık 2017-2023 döneminde mevcut rezervlerin tükenmesi ve yeni rezervlerin yetersiz kalması ile birlikte arz talep uçurumunun artacağı, bunun da fiyatlara doğrudan yansıyacağı ifade ediliyor.


Ekonomiye paralel olarak en gelişmiş pırlanta sektörü ABD’de. Burada 2023 için 8 milyar dolar rakamı dillendiriliyor. Raporda, geçmiş 20 yıla ve mevcut göstergelere bakılarak yapılan değerlendirmede,ABD’de evlenecek çiftlerin yüzde 80’inin bir pırlanta nişan yüzüğü satın alacağı öngörülüyor. Diğer başka hiçbir ülkede benzer büyüklükte bir beklentinin olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca pırlanta şu anda ABD müşterilerinin mücevher alışverişlerinin yüzde 49’unu teşkil ediyor. Pırlantanın payının yüzde 67 olan tarihi değerine tekrar ulaşması ihtimali ABD için pozitif bir gelişme fırsatı sunuyor.

 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER