ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2013 Perşembe 12:58

Ekonomi Bakanı: AB pazarındaki daralmaya rağmen bölgeye ihracat artıyor


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) pazarındaki daralmaya rağmen bölgeye ihracatın arttığını söyledi.

Bakan Çağlayan yazılı açıklama yaparak Temmuz ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. İhracatın bu ayda 13 milyar 113 milyon dolara, ithalatın 22 milyar 9 milyon dolara ulaştığını belirten Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 57,2 olduğunu vurguladı. İhracatın yüzde 2,2, ithalatın da yüzde 10 arttığına da dikkat çekti. Orta Doğu hariç bütün bölgelere ihracatta artışta olduğunu aktaran Çağalayan, şöyle devam etti:

"Artış oranları Afrika'da yüzde 16,6, Uzak-Doğu’da yüzde 27,4, Güney Amerika’da yüzde 10,7, Kuzey Amerika’da yüzde 6,3 ve AB'de yüzde 22,7. AB’ye ihracatımızın yüzde 22,7 artması bizim için önemli. 2012 sonundaki açıklamalarımda AB pazarında 2013 içinde toparlanmanın başlayacağını dile getirmiştim. Avrupa’da krizin sona erdiğini söyleyemeyiz belki ama kötüye gidişin bittiğini artık söylemek mümkün. Bu bizim için önemli bir gelişme. Ama daha iyisi, Türkiye’nin AB’ye ihracatının, AB’deki toparlanmadan daha önce artmaya başlaması. Altını çizmek istediğim bir konu da altın ticaretimiz. Temmuz ayında 530 milyon dolar ihracat, 1,7 milyar dolar ithalat yaptık. İlk 7 ayda ihracat 4,8 milyar, ithalat 11,7 milyar dolara ulaştı. Doğal olarak bu ithalat artışı, cari açığımızı da yukarı çekiyor. Geçen sene altın ticaretinde fazla veriyor iken bu sene ilk 7 ayda 6,9 milyar dolar açık verdik."

Mayıs ayı sonundan beri dünya piyasalarındaki dalgalanmaları anlatan Ekonomi Bakanı, bu dalgalanmalardan endişe duyulmaması gerektiğini belirterek, cari açığın finansmanında bu yıl sorun yaşanmayacağını kaydetti. Dünya ekonomisinde yeni bir dengenin oluştuğuna işaret eden Çağlayan, "Artık küresel ucuz fonlama sürecinin sonuna yaklaşıyoruz. Yaşanan dalgalanma bu yeni dengenin oluşumunun dalgası ve kısa sürede gelip geçecek bir süreç değil, uzunca devam edecek yeni bir süreç içindeyiz. Bu boyuttan bakılırsa, kurlarda da aşırı korumacı davranmamak gerektiğini düşünüyorum. Kur bir arz-talep ilişkisi sonucu piyasada belirleniyor. Biraz kendi haline bırakalım. Denge nerede oluşuyor, bakalım." ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER