ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ekim 2013 Perşembe 15:50

EBSO Meclis Başkanı Esen: Türkiye üreterek güçlenmeli

EBSO Meclis Başkanı Esen: Türkiye üreterek güçlenmeli


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, Türkiye’nin genç nüfusu, girişimci ve dinamik yapısıyla yıldızının parladığını söyledi. Yaptığı açıklamada dış ticaret açığı artışının durdurulması, ekonomide üretim payının süratle arttırılması gerektiğini vurgulayan Esen, “Olumsuzluklar giderilirse Türkiye, ekonomide söz sahibi olur.” dedi.

Plastik boru sektöründe yurtiçinde olduğu kadar 50’nin üzerinde ülkeye yaptığı ihracatla yurtdışında da Türkiye’yi başarıyla temsil eden Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Esen, ekonomide dikkatle yönetilmesi gereken bir döneme girildiğini belirtti: “Teknolojisi sıradan bir ekonomi olmakla yetinmemeliyiz. Bu bizi daha fazla ileriye taşımaz. Türkiye'nin yeni gelişen pazarlarındaki siyasi sorunlar derinleşiyor. Bütün bunlara bağlı olarak Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüzde 4'ün altında kalacağı da yetkililer tarafından açıklandı. Plastik hammaddede mecburi olarak ithalat bağımlılığımız sürüyor. Dolayısıyla her açıdan dikkatle yönetilmesi gereken bir döneme giriyoruz. Tüm zorluklara rağmen ihracat yapıyor ve dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz.”

Üretim ve istihdamın arttırılmasına yönelik tedbirlerin ve öncü sektörlerin rekabet edebilirliğini arttırıcı önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini ifade eden Esen, “Türkiye'nin genç nüfusu, müteşebbisliği ve ülkenin müthiş bir cazibesi olması çok ümit veriyor. Bütün Avrupa da bunları gıptayla izliyor. Mutsuz olduğumuz noktalar da var. Bunların başında dış ticaret açığının kapatılamıyor olması geliyor. Bunun en büyük nedeni, şirketlerin katma değerli ürünler üretemiyor olması. Eğitim sistemindeki sıkıntılar nedeniyle yeterli istihdam gücünü sağlayamıyoruz. Ayrıca vergiler çok ağır. Özel sektör üretemeyince, kâr elde edemeyince ar-ge yapamıyor, katma değerli üretim ortaya çıkaramıyor. Bu olmayınca cari açık ve dış ticaret açığı devam ediyor. Bu nedenle en küçük sıkıntıları bile ülkemizde hemen hissediyoruz. Bu konuda mutlaka tedbirler alınması, üreten kesimin sorunlarının çözülmesi ve üretimin GSMH içindeki payının artırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER