ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Haziran 2014 Cumartesi 12:16

Dünyada İlk kez Türkiye'de

Dünyada İlk kez Türkiyede

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sanayi kuruluşlarından kaynaklı kirliliğin takibi ve önlenmesi amacıyla dünyada ilk kez "e-denetim" uygulamasını başlatacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sanayi kuruluşlarından kaynaklı kirliliğin takibi ve önlenmesi amacıyla dünyada ilk kez "e-denetim" uygulamasını başlatacak.

Çevre kirliliğine ilişkin tutanaklar, idari yaptırımlar ve buna ilişkin dava süreçlerinin internet ortamından görülmesiyle, sanayi kuruluşları sıkı takibe alınacak.

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, sanayi kuruluşlarının izin ve lisanslarının bulunup bulunmadığı, faaliyetleriyle çevre kirliliğine neden olup olmadığı yönünde yapılan denetimler, artık "e-denetim" sistemiyle internet ortamında kayıt altına alınacak.

Böylelikle ülke genelinde çevre kirliliğini önlemek amacıyla yapılan denetimler, tek merkezden görülebilecek. Bakanlığın yanı sıra belediyeler ve sahil güvenliğin aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarının, deniz temizliği, hafriyat, gürültü kirliliği gibi konularda yaptıkları denetim sonuçları da burada kayıt altında tutulacak.

Kağıttan tasarruf edilecek

Uygulama sayesinde tutanaklar nedeniyle ortaya çıkan kağıt israfı da önlenecek.

Tüm illerde ne kadar denetim yapıldığı, tesislere verilen idari para cezası, cezanın ödenip ödenmediği sistem üzerinden görülebilecek. Bir dahaki denetimde kirliliğin devam ettiğinin belirlenmesi halinde, sanayi kuruluşuna Çevre Kanunu kapsamında para cezasının misliyle uygulanması kolaylaşacak.

Vatandaşlardan çevre kirliliğine ilişkin gelen şikayetler de kayıt altında tutulacak. Bu kapsamda yapılan denetimlerin sonuçları da sistem üzerinden görülebilecek. Ayrıca vatandaşların ve sanayi tesislerinin açtığı davaların takibi yapılabilecek.

6 ilde pilot uygulama başlatılacak

"e-denetim", ÇED sürecinin elektronik ortama aktarıldığı "e-ÇED" uygulamasıyla da bağlantılı olacak. Bu çerçevede, firmanın çevre konusundaki taahhüdü "e-ÇED" üzerinden görülerek, faaliyetlerini buna uygun yürütüp yürütmediği kontrol edilecek.

Proje, Ankara, Samsun, Eskişehir, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli il müdürlüklerinde pilot olarak başlatılacak. Yıl sonuna kadar da tüm illerde uygulamaya geçilecek.

Dünyaya örnek olacak

Bakanlık yetkilileri, sanayi kuruluşlarının, rutin ve ani kontrollerin yanı sıra şikayet üzerine denetlendiğini, denetim sonuçlarının da tutanak altına alındığını bildirdi.

Denetim sonuçlarının direkt internet ortamına girileceği bu sistemin ise dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanacağını vurgulayan yetkililer, uluslararası toplantılarda diğer ülkelerden şimdiden "e-denetim"e ilişkin bilgi talebi geldiğini kaydetti. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER