ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Eylül 2013 Çarşamba 08:10

Dünyaca ünlü firmaya başörtüsü cezası

Dünyaca ünlü firmaya başörtüsü cezası

Dünyaca ünlü giyim markası Abercrombie & Fitch'in bir çalışanını başörtüsü takması sebebiyle işten çıkarmasını mahkeme federal yasalara aykırı buldu.


Abercrombie & Fitch firmasına bağlı Hollister mağazasında çalışan Hani Khan (Han) isimli Müslüman kadından başörtüsünü çıkarmasını isteyen şirket yetkilisine Han, inancı gereği bunu yapamayacağını söyledi. Başörtüsü ile işe devam edemeyeceğini belirten şirket yetkilisi Han'ın görevine son verdi. 2010 yılında gerçekleşen olayı 'Eşit İstihdam Fırsatı Komitesi' Han adına 2011'de yargıya taşıdı.

İki yıla yakın süren davanın nihai sonucunu okuyan hakim kararını, "Jüri, Han'ın haklı bir gerekçe ileri sürdüğüne kanat getirdi. Abercrombie firmasının çalışanından inancı gereği örttüğü başörtüsünü çıkarmasını istemesi pervasızlık, kayıtsızlık ve federal yasaya kaşı gelmektir." şeklinde açıkladı.

Hakim, Abercrombie şirketinin çalışanlarının uymakla zorunlu olduğu kılık-kıyafet yönetmenliği gereği Han'ın işine son verdikleri savunmasını da geçerli görmedi. Hakim, kılık-kıyafet yönetmenliğinin inançlara saygılı olması gerektiğini savundu.

Mahkeme Han'ın uğradığı maddi zararın bu ay sonuna kadar tespit edilerek Abercrombie şirketi tarafından karşılanmasını istedi. Abercrombie firması sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada şirketin mahkeme kararına yönelik bir yorumda bulunmayacağını duyurdu. Sözcü, firmalarının dine saygılı, çalışanlarının inançlarını yerine getirebilmeleri için de imkanlar sunduğunu ileri sürdü.

Bu arada Abercrombie şirketinin dini ayrımcılığına karşı insan hakları örgütü de harekete geçti. İnsan Hakları İzleme örgütünün (HRW) Fransa şubesi firmanın çalışanlarına karşı dini ayrımcılık yapıp yapmadıklarını araştıracaklarını duyurdu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER