ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Ağustos 2014 Cuma 16:24

Dünya Kupası'nın Brezilya ekonomisine katkısı

Dünya Kupasının Brezilya ekonomisine katkısı

2014 Dünya Kupası'nın tüketim sektöründe yaratacağı büyüme ve artacak yatırımlar sayesinde ülke ekonomisine katkısının önümüzdeki yıllarda 70,1 milyar Dolar'a ulaşması bekleniyor.


2014 FIFA Dünya Kupası, 12 Haziran ile 13 Temmuz 2014 tarihleri arasında Brezilya'da organize edildi. 17 Kasım 2007'de FIFA tarafından turnuvanın Brezilya'nın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırılmıştı.

Bu kararla Brezilya, turnuvayı ikinci kez düzenleyen ülkeler arasında yer alırken, Dünya Kupası'nın ülke ekonomisi açısından bilançosu da gündeme geldi. Dünya Kupası geride kalırken Almanya, Arjantin'i geçip şampiyon olsa da en çok yarı finaldeki maçta Almanya'nın ev sahibi Brezilya'yı 7-1 mağlup etmesi gündemi meşgul etti.

FIFA 2014 Dünya Kupası bittikten sonra ise finallerin Brezilya ekonomisine ne kattığı tartışılmaya başladı. Brezilya'dan finallere milyarlarca dolar yatırım yapıldı. Brezilya, Dünya Kupası için bir yandan geçmişteki harcamaları gölgede bırakacak hazırlıklar yaparken, diğer yandan da bitmek bilmeyen protestolarla mücadele etmek zorunda kaldı.

Ülke, doğrudan futbol harcamaları ile ilgili yatırımların yanı sıra yoldan, havalimanlarından konaklamaya ve hizmet sektörüne kadar birçok alanda yatırımlar yaptı. Hükümet altyapı için 11 milyar Dolar, güvenlik için 2 milyar Dolar harcarken, sadece stadyum yapımı ve yenilemeleri için 3,6 milyar Dolar harcayarak, 2006'da 1,8 milyar Dolar harcayan Almanya ve 2010'da 1,5 milyar Dolar harcayan Güney Afrika'ya fark attı.

Dünya Kupası nedeniyle yapılan yatırımlar ise yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam yarattı. Bu bağlamda, 2010 yılından itibaren yapılan yatırımların geri dönüşlerini almaya başlayan Brezilya ekonomisinde turizm gelirlerinin katkısı tartışmasız önemli yer tutuyor.

Ziyaretçiler en fazla konaklamaya para harcadı

Brezilya'ya Dünya Kupası'nın devam ettiği tarihlerde giden yabancılar 55 milyon Dolar ile en fazla konaklama harcaması yaparken, ikinci sırayı 47,6 milyon Dolar ile perakende harcamaları aldı. Kupa sırasında yabancıların restoran giderleri ise 39,5 milyon Dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Brezilya, toplamda 16,6 milyar Dolar'lık harcamaları ile Almanya ve Güney Kore'yi gölgede bırakırken, geçmiş yıllarda düzenlenen Dünya Kupası organizasyonlarının ülkelerin büyüme rakamlarına ciddi oranda katkı sağladığını görmekteyiz.

Yıl Ev Sahibi Ülke Dünya Kupası Öncesi Büyüme (\%) Dünya Kupası Sonrası Büyüme (\%)
1998 Fransa 2,2 2,21
2002 Japonya-Güney Kore 4,1 6,3
2006 Almanya 1,2 3,9
2010 Güney Afrika 0,2 -1,8

Yapılan yatırım harcamalarının önümüzdeki yıllarda geri dönüşü beklenirken, Spor Bakanlığı'nın yayımladığı çalışmaya göre, 2014 yılında Dünya Kupası'nın tüketim sektöründe yaratacağı büyüme ve artacak yatırımlar sayesinde ülke ekonomisine katkısının önümüzdeki yıllarda 70,1 milyar Dolar'a ulaşması bekleniyor.

Dünya Kupası için inşa edilen ve yenilenen stadyumların maliyetleri ve çalışma koşulları halk arasında büyük tepkiye yol açtı.

Hem çok düşük ücretlerle işçi çalıştırılması, hem de şantiyelerde meydana gelen kazalar birçok işçinin greve gitmesine sebep oldu. Bununla birlikte Dünya Kupası için yapılan ölçüsüz harcamaların da protesto edildiği ülkede, eylemler sırasında birçok kişi yaşamını yitirdi. Bunların yanı sıra yarı finalde Almanya ile yaşanan tarihi hezimet de ülkede büyük üzüntüye yol açmıştı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER