ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Kasım 2014 Pazartesi 10:35

Dünya değişirken Türkiye seyirci kalamaz

Dünya değişirken Türkiye seyirci kalamaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyanın ekonomik anlamda yeniden yapılandığını belirterek, Türkiye'nin bu süreçte layık olduğu yeri almak için hazırlandığını vurguladı.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili manipülasyonu yaptılar. İnşallah tam tersi olur. İnşallah orada huzur olur. İnşallah orada huzur anlayışı ve kardeşlik olur. Orayı da eğer kara delik olmaktan çıkarıp üretim alanı haline getirebilirsek Türkiye'nin önünde hiç kimse tutamaz" dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) düzenlenen "Burdur Ekonomi Zirvesi"ne katılan Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, dünyanın ticari ve ekonomik olarak yeniden dizayn edildiğini ekonomik haritasının çizildiğini belirterek yeni çizilen ekonomik harita içinde Avrupa Birliği ile ABD'nin dünya ticaretinin yüzde 50'sini bünyesinde toplayan bir ekonomik entegrasyon sürecini yaşadığını anlattı. Sürecin 2015 yılı sonunda tamamlanacağının öngörüldüğünü bildiren Zeybekci, "Bir yıl sarksa, onayıyla birlikte 2017-2018'de uygulanmaya başlayacak. Dünyanın ekonomik anlamda yeniden yapılandığı bu süreci Türkiye seyredemez. Türkiye bu yeniden yapılanmada kendini layık olduğu yerlerle ilgili çok aktif bir gündem geçiriyor ve hazırlanıyor. Biz bu yılın başından itibaren AB ile 28 ülkenin bakanıyla 4 defa birebir görüşmeler yaptık" dedi.

Çözüm süreci

Konuşmasında, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Zeybekci, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine her alanda 6. bölge teşvikleri verdiklerini ancak huzur yoksa, güvenlik yoksa, istikrar yoksa 66. teşviki bile verseler kimsenin bu bölgelere gitmediğini ifade ederek o bölgeye verilebilecek en muhteşem teşvikin, huzur, kardeşlik ve çözüm süreci olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Adana, Siirt, Batman, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak, Muş, Van ve Ağrı'ya, Doğu Beyazıt'a kadar here yere gittiğini ifade eden Zeybekci, "Çok güzel bir iklim, muhteşem bir zenginlik var. Doğal her şey. 2013'ün baharıydı. Etraf bereket fışkırıyordu. Oradaki ovaları gördükten sonra 'biz de övünürüz' dedim 'Ege'deki ovalarla, Söğüt Ovası, Çavdır Ovası ya da Çal Ovası...' Oradaki ovaları gördükten sonra bizimkiler evin bahçesi bile olamaz söyleyeyim size" diye konuştu.

Bölgedeki insanlarla oturup sohbet ettiğini anlatan Zeybekçi, şunları söyledi:

"Potansiyeli gördükten sonra dedim ki; bu PKK, bu bölücü örgüt, bu birilerinin maşası haline gelmiş bu ülkeye kasteden örgüt, bu çözüm sürecine razı olmaz. Bunun olmaması için gayret gösterir. Çünkü altından zemin kayacak. Orada refah, huzur olacak, insanlar başka gözlükle bakmaya başlayacaklar bu ülkeye. Birlik beraberlik içinde olacağız. Kardeşlik içinde olacağız, aynı vatan diyeceğiz, bin yıldan beri olduğu gibi... Aynı bayrak diyeceğiz. Üretim olacak, fabrika olacak, kızların çeyiz derdi, delikanlıların yuva derdi olacak. Refah derdi olacak. Bunu istemezler. Çünkü onlar olursa dağa kimseyi götüremezler. Onlar olursa bu ülke birleştikçe diğer birlikler kendiliğinden geldiği için razı olmazlar' dedim. Onun için 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili bu manipülasyonu yaptılar. İnşallah tam tersi olur. İnşallah orada huzur olur. İnşallah orada huzur anlayışı ve kardeşlik olur. Orayı da eğer kara delik olmaktan çıkarıp üretim alanı haline getirebilirsek Türkiye'nin önünde hiç kimse duramaz. Bundan emin olun."

Burdur ekonomisiyle ilgili soru cevap bölümünün ardından Bakan Zeybekci'ye mermerden yapılmış kendi tablosu, kabak kemane, üzerinde Mehmet Akif Ersoy'un resminin bulunduğu tablo ve sipsi hediye edildi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER