ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Kasım 2014 Salı 13:29

Dolar kararlı gözüküyor

Dolar kararlı gözüküyor

Küresel piyasalarda dolara talebin devam etmesi ile dolar/TL yükseliş isteğini koruyor.


ABD'den geçen hafta gelen olumlu makroekonomik veriler, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci adımlarının ardından doların diğer para birimleriyle emtialara karşı güçlü seyri devam ediyor.

Dolar endeksi dün, günün ilk yarısında değer kaybettikten sonra günün ikinci yarısında tekrar toparladı ve yükselişe geçti. Dolar endeksi, cuma günü 88,190 ile 4,5 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından düşüşe geçmiş ve dün 87,22 seviyesine kadar gerilemişti. Endeks bugün ise tekrar 88 seviyesinin üzerini test ediyor.

BoJ'un sürpriz genişleme hamlesinden sonra Japon yeninin dolar karşısındaki değer kaybı da sürüyor. Dolar/yen 116 ile son 7 yılın en yüksek seviyesini gördü. Avro/dolar paritesi ise tepki yükselişlerinin sınırlı kalması ile bugün düşüş eğilimini korudu ve 1,24'ün altına geriledi.

Bugün güne 2,2592 seviyesinden başlayan dolar/TL de küresel piyasalardaki dolara talebin etkisiyle yukarı yönlü hareketini devam ettirerek gün içinde en yüksek 2,2717'ye ulaştı. Dolar/TL, şu dakikalarda 2,2680 seviyesinden alıcı buluyor. Güne 2,8063'ten başlayan avro/TL de 2,8150'den işlem görüyor.

Analistler, gelecek dönemde Türkiye'de enflasyon ve cari açığın görece iyileşeceğine dair sinyallere ve Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu devam ettireceği vurgusuna karşın gerek Rus rublesindeki sert dalgalanmaların gerekse artan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin TL varlıkları üzerinde de baskıya neden olduğuna dikkati çekiyor.

Dolar/TL'nin 2,2720 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirten analistler, bu seviyenin aşılması durumunda 2,29 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, aksi durumda 2,25 desteğinin takip edileceğini de vurguluyor.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER