ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 15:16

"Doğalgaz için nüfusun yüzde 60’ı istemeli"


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan 70 ilçeye doğal gaz götüreceklerini açıkladı. İlçelerde yaşayan vatandaşların yüzde 60’ının doğal gaz gelmesini istemeleri gerektiğini kaydeden Yıldız, "Belli bir program çerçevesinde hangi ilçeye, hangi ihaleyle ne zaman doğalgaz götüreceğimizi paylaşacağız." dedi.

ABD'nin farklı eyaletlerinden gelen temsilciler meclisi ve senato üyelerinden oluşan heyetini kabul eden Bakan Yıldız, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yıldız, merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğalgaz ulaştırılması için yapılacak bağlantı hatları yatırım bedellerinin BOTAŞ tarafından karşılanması ile ilgili olarak, "Şu anda meskenlerin doğalgazla tanışması için ilçelerimizin yüzde 83'nün yaşadığı yerlere doğalgaz iletimi yapıldı. Bunların dağıtımı da lisans kapsamında ilgili firmalarca yapılmaya başlandı. 10 bin nüfusu aşan ilçelerde yeni bir uygulama başlatıyoruz lisans kapsamı haricinde olan yerler için. Yaklaşık 70 kadar ilçeye öncelikle doğalgazı ileteceğiz, eğer o ilçede abonelerin yüzde 60'ı oraya doğalgaz gelmesini istiyorsa bunu ibraz edecekler biz de onu programımıza alacağız. Belli bir program çerçevesinde hangi ilçeye, hangi ihaleyle ne zaman doğalgaz götüreceğimizi paylaşacağız. Vatandaşımızın talebini belirtmesi gerekiyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin, "İran'dan alınan doğalgaz karşılığında Halkbank'a yatırılan para nereye gidiyor?" sorusuna Yıldız, "İran'ın Türkiye'de faaliyet gösteren firmaları, İran'ın Türkiye ile olan ticaretinden kaynaklanan ödemeler ve İran'ın uluslararası ticaretinden kaynaklanan ödemeler var. Uluslararası ilişkilerinden kaynaklanan ticarete Türkiye'nin yaptığı 1 milyar dolarlık bir ödeme var. Gıda firmaları gibi." cevabını verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Ed. Whitfield de bir gazetecinin, Irak petrollerinin Türkiye üzerinden taşınması ile ilgili yaşanan sıkıntıyı sorması üzerine, petrolün taşınmaması yönünde bir teklif gelirse, bunu Türkiye hükümetinin değerlendireceğini söyledi. İran yaptırımlarına Türkiye’nin şu ana kadar uyduğuna vurgu yapan Whitfield, sınırları aşmamak kaydı ile Türkiye’nin ticaret yapmasında bir sıkıntının olmadığının altını çizdi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER