ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Nisan 2014 Cumartesi 15:40

Devletin ekonomide payı yüzde 27

Devletin ekonomide payı yüzde 27

Babacan, gelişmekte olan ekonomilerin 10 sene sonrası için umut verdiğini dile getirdi.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin büyümesinin özel sektörden geldiğini belirtti ve “Toplanan vergiler ve yapılan harcamalar temel alındığında şu an devletin ekonomimizde payı yüzde 27. Bu anlamda OECD ortalaması yüzde 34, Fransa gibi ülkelerde yüzde 50’yi geçiyor.” dedi.

Ali Babacan, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu’na (IBPF-Inspiring Best Practises Forum) konuk oldu. Forumda ekonomiyi yorumlayan Babacan, gelişmiş ülkelerin toparlanma eğilimine girdiğini vurguladı.

Gelişmekte olan ülkelerde de tablonun kötü olmadığına işaret eden Babacan, “Şu an bu ülkelerin borçlarında gerilemeler var, bütçeleri de fena değil. Ayrıca esnek kur uyguluyorlar.” ifadelerini kullandı.

“2013 MAYIS AYINDAN BU YANA TÜRKİYE’NİN CİDDA ALGI SORUNU VAR”

Türkiye’nin G20’nin dönem başkanlığına seçildiğini anlatan Babacan, şunları kaydetti:

“G20 toplantılarını ülkemizde yapacağız. Bu toplantılarda da iyi imtihan vereceğiz, iyi anılacağız. 1 senedir ülkenin dış algısı ile ilgili ciddi sıkıntılar var. 2013 Mayıs ayından bu yana Türkiye’nin ciddi algı sorunu var. Bunun güven sorununa dönmesini engellemeliyiz. Algıyı tek iletişimle iyi yönetmek kolay değil. Evvela ürün iyi olacak. İyi şeyler yapacaksınız ki bunu iyi bir iletişimle yapacaksınız. 1 senedir gördüklerimiz reform konusunda şiddetli ihtiyaçların olduğunu ortaya koyuyor. Biz, demokratikleşmek için, hak ve özgürlükler için, hukuk devleti olmak için mücadele veriyoruz. Ama arzu ettiğimiz yerde değiliz halen. Bu anlamda Demokratikleşme Paketi ne ilk ne son adım. Daha adımlar atacağız. Şu hakikat hak ve özgürlükler konusunda sıkıntılar var. Hukuk konusunda problemler çok büyük.

Ülkede güven ortamını temin etmek iyi hukuk ve yargı mekanizmaları ile mümkün. Bu anlamda örnekler belli. Türkiye, Avrupa Konseyi’ne tam üye olmuş, Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday olup bu yapıları örnek almıştır. Biz, bundan böyle hukukumuzu, normlarımızı Avrupa Konseyi, AB ile karşılaştırmalıyız. Yoksa kendi içimizde ‘hukuk eskiye göre iyi’ demek risk.

Yoksa kapıları kapatalım, ‘bizim kendimize göre şartlarımız var, fazlası bize lüks’ demek Türkiye için en büyük tuzak olacaktır.”

“GELİŞMİŞ EKONOMİ İÇİN GELİŞMİŞ HUKUK GEREKLİ”

Hukukun demokrasi kadar ekonomi için de önemli olduğunu aktaran Başbakan Yardımcısı, şöyle devam etti:

“Eğer hukuk devleti değilseniz demokrasi bir süre sonra kaos getirebilir, totaliter anlayış getirebilir. Onun için evrensel normları temel almamız, hukuk devleti olmaya odaklanmamız gerekli.

Gelişmiş ekonomi olmak için hukuk gerekli. Kanunun sarih olması, gri alanlar içermemesi, yargının süratli ve tutarlı olması gerekli. Tabii yargının bağımsız olması ama o bağımsızlık alanında tarafsız olması da gerekli. Bunlar olmadan gelişmiş ekonomi olmak hayal. “

Türkiye’nin büyümesinin özel sektör yatırımlarından geldiğinden söz eden Ali Babacan, “Yatırım özel sektör tarafından geliyorsa büyüme iyidir. Tabii ülkemizde bir karşılaştırma yaptığımızda yatırım ve harcama verimliliklerinde özel sektör daha akılcı davranıyor. Yine toplanan vergiler ve yapılan harcamalar temel alındığında şu an devletin ekonomimizde payı yüzde 27. OECD ortalaması yüzde 34, Fransa gibi ülkelerde yüzde 50’yi geçiyor. Biz, kamu tarafından çok vergi toplanan, çok harcama yapılan model temenni etmiyoruz.” dedi.

Bunalım döneminde harcama çekinden söz edenlerin olduğunu ifade eden Babacan, bu gibi önerilere prim vermediklerini sözlerine ekledi.

Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan, Türkiye’nin önde gelen şirketlerin yöneticilerini bir araya getiren IBPF’de BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a plaket takdim etti.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER