ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Ağustos 2014 Perşembe 11:04

Devekuşu yumurtasını süs eşyası yaparsan

Devekuşu yumurtasını süs eşyası yaparsan

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde üretilen bir kilogram 700 gram ağırlığındaki yumurtalar, süs eşyası olarak kullanıldığında 100 liraya kadar alıcı bulabiliyor.


Türkiye’de yeni yeni tanınan devekuşu yumurtalarının tanesi 25 tavuk yumurtasına eşit. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi'nde üretilen bir kilogram 700 gram ağırlığındaki yumurtalar, süs eşyası olarak kullanıldığında 100 liraya kadar alıcı bulabiliyor.

Ziraat Fakültesi'nde öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından araştırma amaçlı kurulan merkezde üretilen devekuşu yumurtası ve eti, geleceğin alternatif üretim alanlarından biri olarak görülüyor. Devekuşu yumurtaları yiyecek olarak tüketilmesinin yanında süs eşyası olarak da kullanılıyor.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Önder Canbolat, UÜ tarımsal uygulama ve araştırma merkezi bünyesindeki devekuşu üretim biriminde yaklaşık 50 devekuşu bulunduğunu söyledi. Canbolat, “Burada daha çok araştırma ve uygulamaya yönelik devekuşu üretimi yapıyoruz. Bu birimde öğretim görevlilerimiz ve öğrencilerimiz araştırma da yapıyor.” dedi.

Devekuşunu fakülteye, özel bir şirketle anlaşarak 1997 yılında getirdiklerini bildiren Dr. Canbolat, “O günden bu zamana kadar üretimimiz devam ediyor. Ülkemizde şu an ziraat fakülteleri arasında devekuşu üreten tek merkezdir ve Türkiye’deki en büyük işletmelerden birisidir. Yılda 100-150 arasında yavru üretme olanağımız bulunuyor. Ürettiğimiz hayvanlar, başta damızlık olmak üzere et üretimi için kullanılıyor. Devekuşu eti kolesterol ve enerji içeriğince düşük olup, iyi bir diyet yemidir. Özellikle kalp ve damar hastaları için çok ideal bir et.” şeklinde konuştu.

Yavru devekuşlarının 2,5 yıldan sonra yumurtlamaya başladığını anlatan Canbolat, şunları söyledi: “Büyüdüğünde büyüklerin canlı ağırlığı 120 ila 150 kilo arasında değişiyor. Yılda yaklaşık 40 ila 60 yumurta verebiliyor. Ayrıca, devekuşlarından yılda 30-40 civarında yavru alınabiliyor.”

Türkiye’de halkın alışkın olmamasından dolayı devekuşu üretiminin yaygınlaşmadığını anlatan Önder Canbolat, hayvansal gıdaya artan taleple bu sıkıntının da aşılmasına neden olacağını belirti. Şu anda Türkiye’de 10-15 çiftlikte devekuşu üretimi yapıldığını anlatan Canbolat, şöyle devam etti: “Yaklaşık 25 tavuk yumurtasına eşit olan deve kuşu yumurtası besin değeri olarak da çok kaliteli. Yaklaşık 1 kilo 700 grama kadar gelen yumurtaları üretim, omlet ve süs eşyası olarak da kullanılabiliyor.”

Devekuşu yumurtalarının 15-20 liraya kadar satıldığını anlatan Önder Canbolat, “Bu yumurtalar işlenip süslendikten sonra fiyatı 100 liraya kadar çıkabiliyor. Damızlık olarak satılan yumurtalar ise 40-50 liraya alıcı buluyor.” bilgisini verdi.

Merkezde yumurtaları, daha çok üretim amaçlı kullandıklarını anlatan Önder Canbolat, şunları kaydetti: “Devekuşlarının yumurtalarını, yavru elde etmek için kuluçka makinelerine koyup yavru elde ediyoruz. Eğer yumurtada yavru yoksa yumurtayı piyasaya satıyoruz.”

Son yıllarda ülke genelindeki üretim merkezlerine satış yaptıklarını anlatan Canbolat, hayvanat bahçelerine de devekuşu sattıklarını söyledi. Devekuşlarının koyun ve keçilerin yediği bütün yemleri yiyebildiğini anlatan UÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Öğretim Görevlisi Önder Canbolat, günde 3-4 kilo yem tükettiklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER