İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, lojistiğin orta uzun vadede büyüme potansiyeli yüksek sektörlerin başında geldiğine dikkat çekerek, İzmir’in de nakliye maliyetlerini azaltacak bir lojistik merkezine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Lojistik sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, İzmir’in ulaştırma alanında gerekli altyapı ve üstyapı yatırımlarının yapılmasının ardından, sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya çıkaracağını ifade etti: “İzmir konumu, Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığı, uygun yatırım alanları ve organize sanayi bölgelerinin konumu, üniversiteler, kalifiye işgücü ve Ege'deki diğer yabancı yatırımlarla birlikte lojistik üs olmak için gerekli potansiyele sahip.” 2012 yılı gümrük verilerine göre İzmir’in ülke ihracatına katkısının 21,1 milyar dolarla yüzde 14 seviyelerinde olduğunu kaydederek, “İzmir’in, lojistik potansiyele sahip olmasıyla ülkemiz dış ticaretindeki rolü son derece önemli.” dedi.
'İZMİR’DEN 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİNE ODAKLANMALIYIZ'
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi ve 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hedefi doğrultusunda lojistik sektörünün de önemli bir mesafe katedeceğine işaret eden İZTO Başkanı Demirtaş, şöyle konuştu: “Mevcut dış ticaret hacmimizin yaklaşık üç katına ulaşmasının hedeflenmesi, Türk lojistik pazarımızın 2023 yılında dış ticaretimizde hedeflenen büyümeye paralel olarak en az üç kat büyümesi öngörülüyor. Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda, ihracatın 100 milyar dolarının İzmir'den yapılması hedefine odaklanmalıyız. Bunun için öncelikle denizyoluyla birlikte demiryolu ve havayolu taşımacılığı gibi alternatif ulaşım yollarının kombine bir şekilde kullanılması ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor.”
Türkiye’nin önemli ihracat konteyner limanlarından birisi olan İzmir Alsancak Limanı’ndan yapılan ihracatın sadece İzmir’in değil, Ege Bölgesi’nin de ihracatını kapsadığını dile getiren Demirtaş, “Hattâ Marmara ve Akdeniz bölgelerinin bazı kentlerinin bile yüklemeleri İzmir’den yapılıyor. Alsancak Limanı'nın kapasite ve verimliliğinin arttırılması, büyük konteyner gemileri için limanın derinleştirilmesi ve yükünün azalması için Çandarlı Limanı'nın bir an evvel devreye girmesi son derece önemli. İzmir’in, liman kapasitesinin genişletilmesi ve bağlantı yollarının geliştirilmesiyle ticaret merkezi olma özelliği güçlenecektir.” şeklinde konuştu.
'SAHİP OLDUĞU KONUM İZMİR’İ LOJİSTİKTE DÜNYA DEVLERİYLE REKABETE TAŞIYACAK'
İzmir’in dünyadaki örneklerden yola çıkarak intermodal taşımacılık sistemlerini şehre kazandıracak, özellikle dış ticaretle uğraşan firmaların lojistik maliyetlerini azaltacak bir lojistik merkeze ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ekrem Demirtaş, “Lojistik sektörünün dış ticaret için önemini de gözönüne alarak İzmir’in Avrupa, Asya ve Ortadoğu ile bağlantılı karayollarına sahip olması, deniz taşımacılığında da avantajlı bir konumda bulunması, gelecek yıllarda lojistik sektöründe dünya devletleriyle rekabet edebilecek konuma taşıyacak. İzmir’in otoyol, karayolu ve demiryolunun kesiştiği noktasında kurulacak lojistik merkez, gümrüklü sahalar ve hizmetlerle Alsancak Limanı rahatlayacak. İzmir’in güney ve diğer akslarından gelecek yüklerin bir merkezde toplanarak şehre girmesi ve şehirde toplanması gereken yükün olumsuz etki yaratmadan bir noktada toplanarak tüm dünyaya gönderilmesi açısından son derece yararlı olacak.” dedi.