ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Aralık 2014 Pazar 18:52

"Dedikodu üzerine inceleme yapmam"

"Dedikodu üzerine inceleme yapmam"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dedikodu üzerine inceleme yapmam. Hiç kimseye bir arazi verilmemiştir. Türkiye'de bütün satışlar ihaleyle yapılır; şeffaftır" dedi.


Tasarının 2. maddesi üzerinde söz alan HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, "Üşenmeyin sokaklara bir bakın. Ermenek’ta oğlunu iş cinayetine kurban veren Recep Gökçe’nin ayağında yırtılmış lastik ayakkabılara çok iyi bakın. O ayakkabılar dürüstlüğün ve helalliğin simgesidir. O ayakkabıların hiçbir zaman kutusu olmadı. Hani sizin meşhur kutularınız var ya...Recep Gökçe'nin olmayan yatak odasında para sayma makinesi ve kasalar hiç olmadı. Ama siz çıkamazsınız sokaklara. Çünkü sizin gezdiğiniz sokaklarda talan, yağma, rant, peşkeş var. Gezdiğiniz sokaklarda eteklerinize yapışıp çocuklar gibi 'hani bana' diye sırada bekleyen candaşlarınız var. 'Nerede beleş orada yerleş' diyen rantçılarınız var. Diktiğiniz AVM'ler, rezidanslarla talan ettiğiniz sonra da siluet bozuldu diye timsah gözyaşları döktüğünüz İstanbul var. İktidar hırsıyla amaca ulaşmak için her yol mubahtır diyerek ne ahlak, ne hukuk, ne din, ne de kitap tanıyorsunuz. Kıbleniz para olunca, kendi ülkenizde asgari ücretle Almanya'dakini mukayese etmiyorsunuz, Schröder'e ne kadar maaş aldığını soruyorsunuz. Genel olarak Ortadoğu'da, özelde ise Suriye'de girdiğiniz pis ilişkiler, çetelerle tuttuğunuz her türlü kirli işlerle 21. yüzyılda yeniden peyda olmuş iblis gibisiniz. Roboski'de yeni Dersim, Gezi'de ise Kerbela gibisiniz. Siz aslında maskesi çoktan düşmüş cellat gibisiniz" diye konuştu. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Binici'nin sözlerini tamamlamasının ardından AK Parti Grubu'na, "Cevap vermeyecek misiniz? Ne dinsizliğiniz ne kitapsızlığınız kaldı. Buna cevap vermiyorsanız, daha sataşma için söz istemeye hakkınız yok" dedi. Bazı AK Parti milletvekilleri, Binici'ye tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, birleşimin ilerleyen saatlerinde Binici'nin sözlerine yanıt verirken, kendilerinin "taş atana da gül atan bir geleneğin sahibi olduklarını" belirterek, "Zaman zaman attığımız gülün dikenleri batıyor olabilir ama gül atmaya çalışıyoruz. İktidar icraatını konuşur, dünyanın her yerinde ve ülkemizde muhalefet sadece konuşur. Zannediyorum konuşmasına icraat etkinliği katmak için bazen kelimeleri keskinleştiriyorlar ve daha can acıtıcı hale gelmek için dil oyunları yapıyorlar. Dil oyunları yapmada rekabete girersek söylenecek çok söz var. Ama biz o rekabete girmeyelim. Sağ salim bütçeyi çıkarmaya çalışıyoruz. O yüzden boğazımız da dokuz boğum. Nasıl olsa millet yapılanı da görüyor, konuşulanı da görüyor" dedi.

Binici'nin kibar ve zarif bir insan olduğunu ancak "çok kanlı canlı bir metinle" kürsüye geldiğini ifade eden Bostancı, "Kıbleniz para olunca... Kıbleyi sadece para kelimesiyle mi hatırlıyorlar arkadaşlar?" Cellat, mellat.. Bu kelimeler üzerinden konuşmaya başlarsak burada herkesin söyleyeceği o kadar çok söz var ki...Bunları hatırlatmamakta, memleketin geleceği için Çözüm Süreci'ni uhuletle, suhuletle yürütmekte fayda var. İbrahim Bey Kobani'den yeni gelmiş, bu metni okumaya fırsat bulamamış. Bir kez okusaydı burada en açından bazı kelimeleri telaffuz etmezdi. Kişisel tarzıyla çok da uyuştuğu kanaatinde değilim" ifadelerini kullandı.

Orta Vadeli Program elinizde kepaze oldu

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, zeytin üreticisinin dertli olduğunu ifade etti. Pırlanta ve yatlarda kullanılan mazot için yapılan muafiyetin benzerinin çiftçi ve zeytincilerin traktöründe kullandığı mazot için de getirilmesi gerektiğini söyleyen Akova, "3Y ile mücadele edeceğim" diyerek iktidar olan AK Parti'nin yolsuzluklar konusundaki durumunun ortada olduğunu, yasaklarda ise ustalık dönemini yaşadığını ileri sürdü.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Türkiye'nin gelir politikasında ciddi sıkıntı olduğunu belirterek, vergi yükünün arttığını savundu. Ayhan, "Merkez Bankası, 'mali politikalarınız uygun giderse enflasyonu dizginlerim' diyor. Onlar dönmüş Maliye'ye bakıyorlar. Onların söylediklerinde anormallik yok. Ak Saraya ayırdığınızı anlatmakta güçlük çekiyorsunuz. Sayın Bakan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu, öyle fren yaptılar ki burada ağzını bıçak açmıyor. Orta Vadeli Program elinizde kepaze oldu. Sayın Babacan açıklamaya çalışıyor ama böyle bir rezillik açıklanamaz." diye konuştu.

Ayhan'ın mikrofonu kesildikten sonra "Sayın Bakan benim sorularıma cevap vermedi, korkak bir Maliye Bakanı olarak niteliyorum" demesine, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "İsmini tutanaklardan çıksınlar, 'korkak Bakan' olmadı Sayın Ayhan" karşılığını verdi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, oturduğu yerden söz alarak, Genel Kurul'un dünkü birleşiminde konuşan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ın söylemediği bir şey üzerinden eleştiri getirdiğini belirterek, "Ben Genel Müdür'ün evine paraların polislerin tarafından konulduğunu söylemedim. Ayakkabı kutularının mizansen oluğunu, bir algı operasyonu çerçevesinde kullanıldığını belirttim. Bu ikisi birbirinden çok farklıdır. Paraların sahipleri bellidir, önemli kısmı alınmıştır, diğerleri alınacaktır" dedi.

"Siz de buyurun katılın"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularına yanıt verirken, Muş'un Doğu Anadolu Kalkınma Projesi merkezinde olduğunu kaydederek, altyapı ve eğitimde hiçbir ayırım gözetmeksizin Doğu, Güneydoğu ve Batı'de bir çok yatırım yaptıklarını söyledi. Sadece KÖYDES kapsamında 2005- 2014 arasında tahsis edilen ödeneğin Doğu Anadolu bölgesindeki 14 ile 2 milyar 25 milyon 59 bin lira olduğunu anlatan Şimşek, tüm Türkiye'ye gönderilen paranın yüzde 22,3'ünü oluşturduğunu, Karadeniz'in ardından en çok para alan ikinci bölge konumunda bulunduğunu vurguladı.

Şimşek, "Emeklilerin maaşlarını yüzde 50 artıracak mısınız?" sorusuna, "Ülkemizin imkanları arttıkça emeklilerin maaşlarını artıracağız. Yüzde 50 değil, maaşlarına yüzde 250 ila yüzde 800 arasında artırdığımızı söyledim" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in bazı iddialarına yanıt verirken Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu belirten Şimşek, "Eğer bir yanlışlık yapılmışsa savcılar soruşturur, gerekeni yaparız. Dedikodu üzerine inceleme yapmam. Dedikodu üzerine inceleme yapamam. Hiçkimseye bir arazi verilmemiştir. Türkiye'de bütün satışlar ihaleyle yapılır; açıktır, şeffaftır, herkese açıktır. Siz de buyurun katılın" diye konuştu.

Şimşek, tamamlayıcı ödenek meselesinin bütçe var olduğu günden beri zaman zaman uygulandığını anlatarak, "İlk kez bu dönemde olan bir durum değildir" dedi.

CHP'li Akova'nın Çankaya Merkez Camii'nin İnönü ailesi tarafından yaptırıldığını, caminin yıkılıp yıkılmayacağı sorusuna Şimşek, "Sayın İnönü'nün yaptırdığı cami konusunda benim bilgim yok. Bir cami yaptıysa Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz. Ama yıkılması konusunda bir bilgim yok. Muhatabı kimse eminim oraya sorarsanız cevap verirler" diye konuştu.

Akaryakıt konusundaki soruları da yanıtlayan Şimşek, "Petrol ithalat ettiğimiz bir üründür. Onun fiyatını kur belirler, sadece petrol fiyatı belirlemez. Petrolü dolar cinsinden ithal ediyoruz. örnek olarak söylüyorum; kur 2008'de bir küsurdu, şimdi iki küsur olmuş. Onu dikkate almamız lazım. 2002'de 95 oktan benzinde vergi yükü yüzde 70'in üzerindeydi, şu anda hala çok yüksek dediğiniz halde bile yüzde 64 civarındadır. Yeni vergi yükünde bir artış olmamıştır, tam eksine aslında nominal varil başına petrol fiyatındaki artış, benzinin litresindeki artıştan daha fazladır" bilgisini verdi. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER