ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2014 Cumartesi 11:32

Davutoğlu'nun öğrencisi Türk ekonomisi için umutlu

Davutoğlunun öğrencisi Türk ekonomisi için umutlu

Bosna Bank International Genel Müdürü Amer Bukviç, Türkiye'nin ekonomik anlamda küresel bir güç olma yolunda ilerlediğini kaydetti.


 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malezya'da öğretim üyesi olarak çalıştığı dönemden öğrencisi olan Bosna Bank International Genel Müdürü Amer Bukviç, Türkiye'nin ekonomik anlamda küresel bir güç olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bukviç, Türkiye'nin yükselen bir güç olduğunu, 5-10 yıl önce Türkiye'nin küresel bir güç haline geleceğine inanmayanlar olduğunu ancak şu anda buna herkesin inandığını anlattı.

"Ben şu an olduğu gibi 10 yıl önce de Türk ekonomisinin güçlü olacağına inanıyordum" diyen Bukviç, dünyanın dönüşümsel bir süreç içinde olduğunu ve bu süreçten sonra kazananlar ve kaybedenler olacağını belirterek, Türkiye'nin kazananlar arasında olacağını dile getirdi.

Türkiye'nin dünya üzerinde jeopolitik, ekonomik ve politik anlamda önemli bir konuma sahip olmaya başladığını, önemli bir pazar olduğunu ifade eden Bukviç, Türk ekonomisinin en güçlü ekonomilerin seviyesine yaklaştığını, ekonomik anlamda küresel bir güç olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de daha iyi seviyelere ilerlediğini belirten Bukviç, Bosna Hersek'in diğer ülkelerle ilişkilerinin güçlendiğini ve şu anda ilişkisinin en güçlü olduğu ülkenin Türkiye olduğunu, Bosna Hersekliler'in Türkler hakkında çok güzel duygu ve düşüncelere sahip olduğunu aktardı.

İki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin ekonomik anlamda da geliştirilmesi gerektiğini belirten Amer Bukviç, "Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi çözülmesi gereken meselelerden biri. Türkiye, Avrupa'ya oranla hızlı gelişen bir pazar. Birkaç yıldan bu yana iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da güçlendirmek için çalışıyoruz. Bu konuda aktif durumdayız. Yatırım konferansları düzenliyoruz, projelere destek veriyoruz. Türkiye ve Bosna Hersek, her alanda güçlü ilişkilere sahip, bu ilişkilerin iş ve ekonomi anlamında da güçlendirilmesi lazım " diye konuştu.

 İslami finans merkezi

İstanbul'un jeopolitik ve ekonomik anlamda çok güçlü bir pozisyona sahip olduğunu dile getiren Bukviç, İstanbul'un İslami finansın merkezi olacağını ve bu konuda hiçbir şehrin İstanbul'la rekabet edemeyeceğini anlattı.

Bukviç, şunları kaydetti:

"İstanbul İslami finans merkezi olmayı başaracak ancak bunun ne kadar hızlı olacağı bunda rol alan kişilerin performansına bağlı. İstanbul'un uluslararası bir şehir haline getirilmesi lazım. Yabancı şirketlerin İstanbul'da çalışabilmesi daha kolay hale gelmeli. Türkçe ne yazık ki uluslararası bir dil değil, İngilizce uluslararası bir dil. İstanbul uluslararası anlamda konumlandırılırken İngilizce daha aktif hale gelmelidir ancak, şu anki eksikliklere rağmen İstanbul bir gün mutlaka İslami finans merkezi olacaktır. İstanbul'dan başka alternatif hiçbir şehir yok."

 "Davutoğlu özel bir devlet adamı"

Malezya'da öğretim üyesi olarak çalıştığı dönemde kendisinin Başbakan Davutoğlu'nun öğrencisi olduğunu anlatan Bukviç, Davutoğlu'nun hem bir ekonomist hem de uluslararası ilişkiler uzmanı olduğunu ve ileri görüşlülüğüyle kendisini çok etkilediğini vurguladı.

Davutoğlu'nun kendisine bugünü düşünürken aynı zamanda ileriyi de düşünmeyi öğrettiğini kaydeden Bukviç, şöyle devam etti:

"Mesela uzun vadeli düşünen bir şirket kısa vadeli düşünen bir şirketten daha başarılıdır ya da uzun vadeli düşünen bir ülke kısa vadeli düşünen bir ülkeden daha başarılıdır. Davutoğlu bize bunu öğretti, kendisi uzun vadeli düşünen bir profesördü ve akademisyenlik dönemlerinde de bir işi yaparken her zaman ilerisini düşünürdü. İşte onun bu yönü beni çok etkiledi. Türkiye çok şanslı bir ülke çünkü akademisyen ve bilim adamı bir başbakana sahip. Davutoğlu, Dışişleri Bakanıyken de dünyadaki en eğitimli Dışişleri Bakanıydı. Dışişleri Bakanlığı döneminde onunla rekabet edebilecek kimse yoktu. Bir Başbakan olarak da dünyada onun kadar birikimli ve eğitimli bir Başbakan yok. Davutoğlu özel bir devlet adamı."

Bukviç, Suudi Arabistan'da düzenlenen "Prince Abdulaziz bin Abdullah" Uluslararası Girişimci Ödülleri kapsamında "En İyi Öncü Proje Ödülü"nü kazanmasıyla ilgili olarak da bu ödülün Bosna Hersek için çok önemli olduğunu belirtti.

Bosna Hersek'in geçmişte zorluklar problemler yaşadığını ifade eden Bukviç, ülkenin zor dönemlerden en iyi girişimcilik proje ödülünü alan bir ülke haline geldiğini, bu sebepten dolayı ödülün Bosna Hersek için gurur verici olduğunu sözlerine ekledi

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER