ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Ekim 2014 Çarşamba 13:17

"Çarşıdan aldım 120, eve geldim 90 metrekare" devri bitiyor

"Çarşıdan aldım 120, eve geldim 90 metrekare" devri bitiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla gayrimenkul satışlarında metrekare beyanlarına düzenleme getiriliyor.


Gayrimenkul satışlarında metrekare beyanlarına düzenleme getirilmesiyle konut satışlarındaki "metrekare yanıltmaları"nın sona ereceği, bu sayede de tüketici haklarının korunarak, sektöre güven geleceği bildirildi.

METREKARE YANILTMALARI BİTİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla gayrimenkul satışlarında metrekare beyanlarına düzenleme getiriliyor. Düzenlemeyle yapımı süren veya tamamlanmış inşaatlarda proje üzerinden yapılan alım ve satımlarda, vatandaşa yönelik "metrekare yanıltmaları" son bulacak.

TÜKETİCİLER HAKLARINI ARAYABİLECEK

Geçmişte satılan konutlar bahsedilen metrekareden daha az çıktığında tüketiciler hiçbir hak talebinde bulunamazken, düzenleme sayesinde, satış sözleşmesinde satılan gayrimenkulün metrekaresi, verilen rakamın altında çıktığında bu durum suç teşkil edecek.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce 81 il valiliğine gönderilen yazıyla belediyeler dahil yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili tüm idarelere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan brüt ve net alan tanımlarına göre uygulama yapılması hususunda gerekli bilgilendirme yapıldı.

Bakanlık, bu doğrultuda alım-satıma konu bağımsız bölüme ait mimari projenin ilgili kat planlarının sözleşme ekine ilave edilmesi, sözleşmelerde bağımsız bölüm metrekaresi ile varsa eklenti ve ortak alanların metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesini şart koştu.

Ayrıca, konu hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi için belediye, tapu daireleri ve noterlerde bilgilendirme duyuruları yapılması istenildi.

ARTIK ENDİŞELER BİTECEK

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu,  yıllardır tüketicinin satın aldığı konutun metrekare büyüklüğüyle ilgili endişe yaşadığını ifade etti.

Gayrimenkul satışlarında metrekare beyanlarına düzenleme getirilmesiyle konut satışlarındaki yanıltmaların sona ereceğini belirten Tellioğlu, "Ne yazık ki müteahhitlik sektöründe haddinden fazla çürük elma var. Bunların oluşturduğu güvensizlik ortamı sektörü sıkıntıya sokuyor. Tüketici ile yüklenici firma arasında güvensizliğe neden oluyor ama hayata geçirilecek çalışmayla 'Çarşıdan aldım 120, eve geldim 90 metrekare' devri bitiyor. Konut satışlarında net ve müştemilat büyüklüğünün açıkça belirtilmesi, desteklediğimiz bir proje olur" dedi.

Geçmişte metrekare sorunları nedeniyle bazı tüketicilerin hak arama yoluna gittiğini ancak herhangi bir sonuç alamadığını vurgulayan Tellioğlu, çalışmanın tüketicinin haklarını koruyacağını ifade etti.

METREKAREYE ÖDENEN PARA GÖSTİRİLECEK

Tüketicinin, belki de tüm birikimiyle "120 metrekare diye" satın aldığı evin, bir süre sonra daha küçük olduğunu öğrendiğine sıklıkla şahit olduklarını ifade eden Tellioğlu, şöyle konuştu:

"Ev satılırken, genellikle konutların brüt büyüklüğü üzerinden işlemler yürütülüyor. Ama tapu ve kadastro müdürlüğüne gittiğinizde gerçekle yüzleşiyorsunuz. Sonrasında da hakkınızı aramak istiyorsunuz ama elinize ne yazık ki bir şey geçmiyor. Yani bir anlamda evinizi daha inşaat halindeyken 120 metrekare diye alıyorsunuz, içine girdiğinizde 90 metrekareye düşüyor. Yeni düzenleme bir anlamda herkesin ev alırken metrekareye ne kadar para ödediğini gösterecek."

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER