ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 22:21

"Bu yarış hala devam ediyor''


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santral işini Japonya'nın aldığı haberleriyle ilgili, ''Japon basınında çıkan haberler çok erken, bu yarış hala devam ediyor'' dedi.
     Bakan Yıldız, NTV'de katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Japon Nikkei Gazetesi'nde ''Japon ve Fransız şirketlerinin Sinop'u kazandığı'' şeklinde çıkan haberlerin anımsatılması üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:
     ''Japon basınında çıkan haberler çok erken, bu yarış hala devam ediyor. Sinop'a nükleer santral yapımı için Çin, Japonya, Güney Kore ve Kanada olmak üzere 4 ülke ile müzakere yapıyorduk. Biz nükleer santral projelerine Hazine garantisi vermiyoruz. Kanada bunu kabul edememiş ve yarıştan kopmuştu. Yeni bir gelişme olarak; Güney Kore de Hazine garantisi ve sermaye yapısıyla ilgili bazı sıkıntılardan bahsetti, biz de 'bunlar bizim kırmızı çizgilerimiz' dedik. Taviz veremeyeceğimiz 5 başlığı Güney Kore de geçemedi. Sonuç olarak Güney Kore de bu yarıştan koptu. Şu anda Çin ve Japonya ile çok yoğun görüşmelerimiz devam ediyor ve sona yaklaşıyoruz.''
     Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani'nin Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracını hukuk dışı bulduğu yönündeki açıklamasını da değerlendiren Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
     ''Türkiye bir hukuk devleti, biz zaten kaçakçılıkla mücadele ediyoruz. Kuzey Irak'tan petrol ihracında kaçak işlem yapmak gibi bir şey söz konusu olamaz. Ülkeler olarak daha ciddi sözler sarf etmeliyiz. Gümrük işlemleri zaten Irak merkezi hükümetinin onayıyla yapılıyor. Kuzey Irak'ın petrolle ilgili ihtiyacı merkezi hükümet tarafından karşılanamıyor, biz şimdi onu karşılıyoruz. Zamanında İran'la aynı işlem yapılıyordu kaçak muamelesi görmüyordu da bizimki niye görüyor-''
     CHP'nin, ''Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'yle enerji anlaşması yapıldığı'' iddiasıyla verdiği gensoruya ilişkin soru üzerine Bakan Yıldız, ''İster kamu ister özel sektör kuruluşu olsun özel hukuk hükümlerine tabi olarak orada çalışma yapılabilir. 19 ülkeden 39 sözleşme yapıyor da biz niye yapmayalım. Türkiye'nin 750 bin varillik ihtiyacının 50 bin varilini biz üretiyoruz. Türkiye'nin bu kaynaklara ihtiyacı var. Türkiye Venezuela'da, Kolombiya'da bu çalışmaları yapıyorsa, 200 kilometre ilerideki Irak'ta sessiz kalamayız. Irak'ın güneyinde iş alırken niye kimse bize bir şey sormadı da şimdi soruyor- Irak anayasası neye izin veriyorsa biz onu yapacağız'' dedi.
     Bakan Yıldız, ''İsrail'deki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracı konusunda resmi öneri veya teklif var mı'' sorusu üzerine şunları kaydetti:
     ''Mavi Marmara'dan sonra veya özürden sonra İsrail'le bu anlamda resmi görüşme yapmadık. Bu özrün gerekçesi enerji projeleri olmadı ama sonuçlarından biri enerji projeleri olabilir. Bu tür projelerin Türkiye ile fizibıl olacağının Türkiye de İsrail de bölge de farkında. Ama biz bunu istismar etmeyiz. Bu projelerin önünü kapatmıyoruz ancak bu özrün sonuçlarını izleyeceğiz, ondan sonra konuşulabilir.''

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER