ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2014 Pazartesi 23:28

BRICS üyesi ülkeler, ortak banka kuruyor

BRICS üyesi ülkeler, ortak banka kuruyor

Brezilya’nın Fortaleza şehrinde gerçekleşen ve üç gün sürecek toplantıda daha önce gündeme getirilen ortak kalkınma bankasının detayları konuşulacak.


Dünyanın en hızlı gelişen beş ekonomisi olarak bilinen Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika’yı bir araya getiren 6. BRICS liderler buluşması başladı. 

BRICS denkleminden çıkan bu ilk ortak projenin birlik için hayati önem taşıdığı ve kurulacak banka vesilesiyle üye ülkeler arasındaki işbirliğinin önemli ölçüde artacağı ifade ediliyor. BRICS ülkelerini kendi finansal sistemine kavuşturacak banka projesinin üye ülkelerin yatırım planlarını hayata geçirmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’na alternatif olarak görülen BRICS Kalkınma Bankası girişiminin öncelikli olarak üye ülkelere altyapılarını güçlendirmeleri için kredi sağlaması öngörülüyor. Diğer yandan kurulacak banka, birliğe üye ülkeler arasında ticaretin kolaylaştırılması amacıyla yerel para birimleri üzerinden işlem yapılmasına imkan verecek. Beş ülkenin ortak ve eşit katılımla kuracağı bankanın başlangıç sermayesinin 50 milyar dolar olacağı ve ayrıca 100 milyar dolar yedek akçeye bulunduracağı ifade ediliyor.

BRICS nedir?

Halen gelişmekte olan ancak son on yılda sanayi üretimlerinde yüksek bir gelişme kaydeden beş ülkeden oluşan ekonomik birlik.

Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika’nın baş harflerini temsil eden BRICS formülü, ilk olarak 2001 yılında İngiliz ekonomist Jim O’Neil tarafından ortaya atıldı. Güney Afrika’nın 2010 yılında dahil olduğu birlik için ilk uluslararası adım, 2006 yılında söz konusu ülkeler tarafından 61. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda atıldı.

Bu tarihten itibaren uluslararası ve diplomatik bir yapıya kavuşan BRICS çatısı altında her yıl bir araya gelen liderler ortak kalkınma için çeşitli fikirler ortaya sunuyor. Üye ülkeler arasındaki ticaret ve işbirliğini artırmayı hedefleyen toplantıların ilk somut meyveleri çeşitli ikili anlaşmalar ve ortak banka projesiyle görülmeye başlandı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER