ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Kasım 2021 Cuma 12:18

Brent petrolün varil fiyatı 80,14 dolar

Brent petrolün varil fiyatı 80,14 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 80,14 dolardan işlem görüyor.


Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 80,14 dolardan işlem görüyor.

Dün 82,58 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,22 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.10 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,52 azalışla 80,14 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,91 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, ABD'nin başı çektiği büyük petrol tüketicisi ülkelerin ortak hareket ederek stratejik petrol rezervlerini piyasaya sunmasıyla 2022'nin ilk çeyreğinde arz fazlası yaşanması endişeleri etkili oluyor.

Bu hafta ABD'nin yüksek petrol fiyatlarına karşı, stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolü kullanıma sunacağı ve kararın Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere diğer büyük enerji tüketen ülkelerle birlikte alındığı duyurulmuştu.

Gelecek hafta bir araya gelecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, halihazırdaki üretim kısıntılarını hafifletme politikasını sürdüreceği öngörüleri de arz fazlası endişelerini artırıyor.

Grubun, piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere bir araya geleceği 23. Bakanlar Toplantısı'nın 2 Aralık'ta yapılması bekleniyor.

OPEC+, bir önceki toplantısında aralık ayında da daha önce belirlenen günlük petrol üretim kesintilerini kademeli olarak her ay 400 bin varil hafifletilmesi planına devam etme kararı almıştı.

Uzmanlar, piyasaya fazladan 70 ila 80 milyon varil seviyesinde stratejik petrol rezervi sunulmasının beklenenden düşük bir rakam olduğunu, alınan ortak kararın piyasada büyük bir etki yaratmak yerine mevcut durumda devam eden talep sıkıntılarını gidermeye yönelik bir hamle olabileceğini belirtiyor.

Öte yandan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan varyantın ekonomik toparlanmayı etkileyebileceğine yönelik endişeler de fiyatları aşağı yönlü baskılıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un B.1.1.529 olarak isimlendirilen çok sayıda mutasyona uğramış yeni bir varyantının tespit edildiği bildirildi.

Salgına yönelik endişelerle ülkeler tedbirleri sıkılaştırırken, varyant haberi sonrası İngiltere 6 Afrika ülkesiyle uçuşları durdurdu.

Brent petrolde teknik olarak 80,36 ile 80,49 dolar aralığının direnç, 80,10 ile 79,97 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER