ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 18:02

Borsa sert düşüşünü ikinci güne taşıdı

Borsa sert düşüşünü ikinci güne taşıdı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, dün olduğu gibi bugün de yaklaşık 2.000 puanlık bir alanda dalgalandıktan sonra günü dünkü kapanışa göre 1.445,81 puanlık kayıpla 77.510,28 puandan tamamladı.


Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 1,83 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 4,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 3,47, holding endeksi yüzde 0,96 düştü. Günün en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 1,77 ile ulaştırma oldu.

BIST 100 endeksi dün kapanışa bir saat kala banka hisselerinde etkili olan satışların bugün de devam etmesiyle sert düşüşünü sürdürdü. Bankacılık endeksi iki günde yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

Analistler, küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasının satışları tetiklediğini kaydediyor. BIST 100 endeksi gün içinde en yüksek 79.575,60 puanı gördükten sonra, ikinci seansta etkisini artıran satışlarla analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 77.500 puanın hemen üzerinden kapandı.

ABD'de makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerden iyi, Avro bölgesi ve Asya'da ise beklentilerin altında kalmasının dolara olan talebi artırdığını ifade eden analistler, Rusya Merkez Bankası adımları sonrasında rublenin tarihi düşük seviyelerine gerilemesinin de gelişen ülke para birimlerini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin, gerekmesi durumunda geleneksel olmayan ek önlemler alma konusunda kararlı olduklarını açıklamasının da küresel dolar talebini artırdığı dile getiriliyor.

Analistler, yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına dikkati çekerek, BIST 100 endeksinin 77.500 desteğinin hemen üzerinde kapanış yaptığını, bu seviyeden gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün takip edilmesi gerektiğini kaydediyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER