ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Mart 2014 Çarşamba 19:44

Borsa şahlandı

Borsa şahlandı

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklara faiz ödemeye dönük somut adımlar atması banka hisselerini coşturdu.


Borsa İstanbul endeksindeki artış, banka hisselerinin öncülüğünde yüzde 4.69’u buldu. Dolar da 2.20 liranın altına inerek, 7 Mart’tan bu yana en düşük düzeylerine geriledi.

Merkez Bankası, dün gerekli görülmesi halinde TL zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceğini açıklamasının ardından, konuya ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Merkez Bankası’nın bankaları destekleyen bu kararının ardından, Borsa İstanbul endeksi yüzde 4.69 artışla 67,731 puana çıkarken, bankacılık endeksindeki artış da yüzde 6.94’ü buldu. Bankalar dün de yüzde 2.84 yükselmişti.

"GLOBAL MENKUL STRATEJİ UZAMANI"

DHA’nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Uzamanı Gökhan Uskuay bir değerlendirmede bulunarak, Merkez Banası’nın faiz artıramayınca alternatif araçlar yarattığını belirterek, "Para araçlarıyıla piyasaları destekleyecek. İç talepte ilk çeyrekte daralma var" dedi ve ekledi: "Dün mevduat karşılıklara faiz ödeneceğine dair Resmi Gazete’de tebliği yayınlandı. Seçimlerden sonra ilk toplantıda bir faiz açıklayacak. Seçimlerin bitiyor olması, seçim baskısının artıyor olması Türk lirasına değer kazandırıyor. Seçim baskısının ortadan kalkıyor olması öngörülebiliriliği artırıyor. Uluslararası piyasalarda Kırım belirsizliğinin ortadan kalkması bir diğer etken olarak ortaya çıkıyor."

DOLAR 7 MART’TAN BU YANA EN DÜŞÜK DÜZEYLERDE

Lirada, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklara faiz ödeyebileceği açıklamaları ile başlayan değer kazancı bugün de küresel yatırımcıların girişiyle devam etti. Güne 2.22 lira düzeylerinde başlayan dolar, 7 Mart’tan beri en düşük seviye olan 2.20’nin altına kadar geriledi. Dolar en düşük 1.1945 liraya kadar geriledi.

Bankacılar, Merkez Bankası’nın liraya faiz vereceğini açıklamasının ardından iki günde piyasaya giren döviz miktarının 1.5 milyar dolara ulaşmış olabileceğine işaret ediyorlar.

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER