Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz özelleştirmeye bir reform olarak yaklaşıyoruz deyince bazı kesimler bunu hala anlamakta zorluk çekiyorlar veya anlamak istemiyorlar. Bundan daha büyük bir reform olabilir mi? Kamunun hizmet için imkanları artıyor, hizmetin kalitesi artıyor. Bir yandan da Türkiye’nin çok ciddi bir birikimi oluyor" dedi.
Rixos Otel’de gerçekleştirilen Boğaziçi Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış ile Akdeniz Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış şirketleri hisse devir sözleşmesi imza törenine katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, yapılan devir töreninin vatandaş için ne anlama geldiğini anlattı.
Bu devirlerle birlikte, bölgelerdeki yatırım yükünün, devletten ilgili şirketlere kaydığını belirten Şimşek, dolayısıyla devletin, bu yatırımlar yerine elindeki imkanlarla daha çok eğitim, sağlık ve alt yapı gibi çok temel hizmetlere kaynak ayırabildiğini söyledi.
Böylece devletin, insanın hayat kalitesini artırmak için çok ciddi bir kaynağa kavuştuğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:
Ancak daha da önemlisi; şunu kabul etmek lazım. Devlet bu dağıtım işinde çok da başarılı değil bazı bölgelerde. Kayıp kaçak rakamlarından dolayı, bunun getirdiği bir yük var ve bu yük ister istemez vatandaşımıza bir maliyet olarak yansıyor. Şimdi Türkiye’nin bu başarılı şirketleri alacaklar, modern teknolojiyi en işi şekilde kullanacaklar, verimli çalışacaklar ve bu kayıp kaçakları azaltacaklar. Bu hem Türkiye’nin cari açığını azaltacak hem de tüketiciye yansıyan maliyeti aşağı çekecek. İnşallah kendileri de kazanırlar ve ülkemiz de bu şekilde kazanmış olacak.”
- "Özel sektörün lüksü yok"
Maliye Bakanı Şimşek, bunlarının yanı sıra enerji sektöründeki kamu şirketlerinde bugüne kadar ciddi bir nakit akışı sorunu yaşandığına dikkati çekerek, Hala da kısmen var. Değerli Enerji Bakanımızın iyi çalışmalarıyla BOTAŞ’ta işler rayına girdi. İlk defa artık uzun bir süredir BOTAŞ, zamanında vergilerini ödeyebiliyor. Şimdi diyeceksiniz ki 'Bundan daha normal ne var' ama geçmişte bu alanda çok ciddi sıkıntılar yaşanmıştı” diye konuştu.
BOTAŞ’ın peşin aldığı doğalgazı üretim şirketlerine verdiğini, bunların elektriği ürettiğini ve TEDAŞ’a verdiğini, TEDAŞ’ın ise sattığı elektriğin parasını vatandaştan toplayamadığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
Bu açık, bildiğimiz hikaye. Şimdi özel sektörün böyle bir lüksü yok. Özel sektör bu kayıp kaçakları azaltmak zorunda. Hatta koyduğumuz hedefleri aşmak durumunda çünkü para kazanması lazım ama bunun da ötesinde isterse bunu yapsın yapmasın, aldığı elektriğin parasını ödemek durumunda. Böylece enerji KİT’lerinde olan nakit akışındaki temel problemi aşmış oluyoruz. Biz özelleştirmeye bir reform olarak yaklaşıyoruz deyince bazı kesimler bunu hala anlamakta zorluk çekiyorlar veya anlamak istemiyorlar.
Bundan daha büyük bir reform olabilir mi? Kamunun hizmet için imkanları artıyor, hizmetin kalitesi artıyor. Bir yandan da Türkiye’nin çok ciddi bir birikimi oluyor. Onun için bu özelleştirme çok önemli bir reformdur. Biz bu dağıtım şirketlerinin özelleştirilmelerini önceliklendirdik. Çünkü bizim amacımız, özelleştirme gelirinin yanında, bir reformu hayata geçirmekti. Bunda da inşallah başarılı olduk. Bugünkü devirlerle birlikte artık, dağıtım şebekesinin üçte ikisi özel sektöre geçmiş oluyor. Önümüzdeki iki üç ay içinde mutlaka biz geri kalan tüm diğer dağıtım networklerini de inşallah özel sektöre devretmiş olacağız ve böylece dağıtımın tamamı özel sektör eliyle, çok daha verimli bir şekilde yapılıyor olacak. Bunun ülkemize çok büyük katkıları var.”
- "Termik santrallerin özelleştirilmesi sürecini de başlattık"
Bundan sonra ise verimlilikte geri kalmış, yatırımı eskimiş, yenilenmesi gereken, devletin elindeki termik santralleri de özelleştirme yoluyla tekrar, daha güçlü bir şekilde ekonomiye katkı vermesi sürecini başlattıklarını dile getiren Şimşek, bunun da çok önemli olduğunu söyledi.
Termik santrallerin özelleştirilmesiyle birlikte de özel sektörün yine büyük yatırımlar yapacağını, aynı tesisten daha fazla verim alınacağını ve bunun sayesinde Türkiye’nin kömür kaynaklarının daha güçlü bir şekilde devreye gireceğini vurgulayan Şimşek, böylece bir yandan cari açık azalırken diğer yandan ülke ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacağını bildirdi.
Bakan Şimşek, bu reformlar sonrasında devletin elinde kalan kaynakla, insana yapılacak yatırımla, alt yapı hamleleriyle, enerji çeşitlendirme çalışmalarıyla ve yatırım teşvikleriyle önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin çok iddialı gibi görünen hedeflerini gerçekleştirme fırsatı bulacaklarının altını çizdi. Şimşek, Biz buna inanıyoruz. Cengiz-Kolin-Limak da buna inanmışlar ve bu alanda hakikaten çok büyük bir birikime sahipler. Kendilerini tekrar gönülden tebrik ediyorum. Ümit ederim ki önümüzdeki yıllarda burada elde ettiği tecrübeleri dünyada da çok iyi bir şekilde kullanırlar” dişe konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu ve Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, hisse devir sözleşmesine imza koydu.
Daha sonra, üzerinde Akdeniz EDAŞ ve Boğaziçi EDAŞ için ödenecek rakamların yazılı olduğu temsili çek teslimi yapıldı ve toplu fotoğraf çekildi.