ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Nisan 2014 Salı 19:16

BDDK, iki taslağı görüşe açtı

BDDK, iki taslağı görüşe açtı


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci yapısal blok çerçevesinde hazırlanan "Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik Taslağı" ile "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı"nı görüşe açtı.

BDDK'dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Basel Komitesi üyesi olan Türkiye'de Basel Standartları'na uyum çalışmaları BDDK tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda, bankaların kendilerinin yürütecekleri içsel sermaye yeterliliği değerlendirme süreci ile denetim otoritesinin yürüteceği inceleme ve değerlendirme sürecine dair "Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik Taslağı" ile "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" hazırlandı.
İkinci yapısal blok, bankaların kendilerinin yürütecekleri İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci (İSEDES) ile denetim otoritesinin yürüteceği İnceleme ve Değerlendirme Süreci (İDES) olmak üzere temelde birbirini tamamlayan iki ayrı süreci ifade ediyor. Bankalar ve denetim otoritesi tarafından birlikte yürütülmesi gereken söz konusu süreçler; bankaların faaliyetlerini gerçekleştirirken maruz kaldıkları/kalacakları tüm önemli riskler karşılığında yeterli sermaye bulundurmalarını ve risk yönetim kabiliyetlerini geliştirmelerini amaçlıyor. Dolayısıyla bankaların risk profilleri, risk yönetimi uygulamaları ve risk azaltım sistemleri ile sermaye düzeyleri arasında ilişkinin geliştirilmesi, tesis edilen denetim döngüsünün temel kurgusunu teşkil ediyor.

Mevcut durumda, ikinci yapısal blok kapsamındaki İSEDES, bankaların iç sistemleri hakkında yönetmelikte düzenlendi ve çalışmalar neticesinde BDDK denetim birimlerinin gereksinimleri çerçevesinde yönetmeliğin yeniden ele alınması ve İDES kapsamında görülen eksikliklerin giderilmesi amacıyla BDDK tarafından yapılacak denetime ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılması gerekliliği ortaya çıktı.
Bankaların yeterli ve etkin bir risk yönetimi kapsamında risk profilleriyle uyumlu sermaye bulundurmalarını amaçlayan İSEDES sürecinin tesisi için risk yönetim ilkelerinin belirlenmesi ve stres testleri de dahil olmak üzere risk ölçümü çerçevesinde hesaplanan önemli riskler için bulunacak sermaye ihtiyacının bankaca sağlanması zorunluluğunun düzenlenmesi gerekiyor.

Görüş ve öneriler 2 Mayıs'a kadar iletilebilecek

Bankaların risk yönetimleri ve içsel sermaye gereksinimleri çerçevesinde esas almaları beklenen temel ilkelerin somut bir biçimde ortaya konulabilmesi, bankalardan ölçekleriyle uyumlu şekilde bu ilkelere uyum göstermeleri konusunda yol gösterici olunması ve yapılacak denetimlerle alınacak kararlarda BDDK tarafından dikkate alınacak değerlendirme kriterleri hakkında bankaların bilgilendirilmesi amacıyla iyi uygulama rehberleri yayımlanmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Düzenleme değişiklikleri kapsamında Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik Taslağı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlanmıştır. Bunlara ilaveten iyi uygulama rehber taslaklarından üçünün (Bankaların Sermaye ve Likidite Planlamasında Kullanacakları Stres Testleri Hakkında Rehber Taslağı, İSEDES Raporu Hakkında Rehber Taslağı ile Bankaların Kredi Yönetimine İlişkin Rehber Taslağı) hazırlıkları da tamamlanmıştır. Önümüzdeki aylarda yayımlanmak üzere altı iyi uygulama rehberine ilişkin hazırlık süreci ise devam etmektedir. Kurumumuz İnternet sitesi-mevzuat taslakları bölümünden ulaşılabilecek olan yönetmelik taslaklarına ilişkin görüş ve önerilerin 'duzenleme@bddk.org.tr' adresine ve iyi uygulama rehberlerine ilişkin görüş ve önerilerin 'risk@bddk.org.tr' adresine 2 Mayıs 2014'e kadar gönderilmesi mümkündür."
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER