ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2014 Salı 12:25

Batı Akdeniz 7 verdi 1 aldı

Batı Akdeniz 7 verdi 1 aldı

Batı Akdeniz bölgesinde kamu yatırımlarının yeterince yansıtılmadığı, daha fazla kamu yatırımı yapılması gerektiği belirtiliyor.


Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz bölgesine kamu yatırımlarının yeterince yansıtılmadığını, üreten ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bölgeye ulaştırma başta olmak üzere daha fazla kamu yatırımı yapılması gerektiğini bildirdi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya gelen Çandır, BAGEV tarafından hazırlanan "Batı Akdeniz'in 2003-2014 Döneminde Kamu Yatırımları ve Gelirleri İçerisindeki Payı" başlıklı değerlendirme raporunu açıkladı.

Maliye Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, 2003-2014 döneminde 81 ilinin vergi gelirleri, vergi dışı gelirleri, sermaye gelirleri, alınan bağış ve yardımlar ile alacakların tahsilatından oluşan toplam gelirinin yaklaşık 2,8 trilyon lira olduğunu belirten Çandır, bunun 41,9 milyar lirasının Antalya, Burdur ve Isparta'dan elde edildiğini söyledi.

2003-2014 yılları arasında toplam ülke gelirlerinin yüzde 1,5'unu sağlayan Antalya, Burdur ve Isparta'nın gelir artış hızının yüzde 437 olduğuna işaret eden Çandır, Türkiye genelinde ise bu hızın yüzde 326 olduğunu kaydetti.

2003'te Batı Akdeniz'de yapılan toplam yatırımların yüzde 83,6'sının Antalya, yüzde 3,6'sının Burdur, yüzde 12,8'inin de Isparta'da yapıldığını ifade eden Çandır, 2014 yılında Antalya'nın payında düşüş yaşandığını ve kentin kamu yatırımlarından aldığı payın yüzde 76,1'e gerilediğini dile getirdi.

5,8 milyar lira kamu yatırımı

2003-2014 döneminde bütçeye gelir olarak 41,9 milyar lira katkı sağlayan Batı Akdeniz'in sadece 5,8 milyar lira kamu yatırımı aldığına dikkati çeken Çandır, şöyle konuştu:

"Ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayan Batı Akdeniz'in kamudan alacaklı konumda olduğu söylenebilir ki bölge, 2003-2014 döneminde gelir olarak sağladığı tutarın sadece yüzde 13,8'ini kamu yatırımı olarak geri alabilmiştir. Bir başka açıdan değerlendirildiğinde, bölge ekonomiye 7 birim katkı sağlayıp, 1 birim kazanç elde edebilmiştir. Bölgenin öncü ili olan Antalya'nın kamu yatırımlarından aldığı pay sıralaması göreli olarak her ne kadar iyi görünse de Burdur ve Isparta'nın sonlarda yer alması, kamu yatırımlarının daha fazla oranda bölgeye aktarılmasını gerekli kılmaktadır."

Çandır, ciddi turizm ve tarım potansiyeli bulunan bölgeye yapılacak yatırımların, Batı Akdeniz'in değerini daha da artıracağını ve bunun da ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.

Yapılması gerekenlerin başında ulaştırma yatırımlarının geldiğini anlatan Ali Çandır, bölgeye 100 yılı aşkın süredir demiryolu yapılmasının gündemde olduğunu, fakat bir türlü yapılamadığını anlattı.

Burdur'a ikinci organize sanayi

BAGEV Başkan Yardımcısı İbrahim Solak da Burdur'a ikinci organize sanayi bölgesinin kurulacağını belirterek, "Büyük firmaların gelebilmesi için 20 dönüm ile 80 dönüm arasında büyük yerler ayırdık. 22 parselimiz vardı, tamamı doldu" diye konuştu.

Bölgeye gelecek yatırımcılar arasında Ülker Grubu'nun da bulunduğunu aktaran Solak, firmanın Burdur'da bir süt üretim merkezi kuracağını bildirdi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER