ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 16:41

Başçı: "2013 dengeli büyüme yılı olacak"

Başçı: "2013 dengeli büyüme yılı olacak"


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012'nin dengelenme yılı olduğunu, 2013'ün ise dengeli büyüme yılı olacağını söyledi. Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde elindeki politika araçları ile dengeli büyümeyi desteklemeye devam edeceğini belirten Başçı, mevcut konjonktürde, Türkiye için doğru ekonomik politika bileşiminin 'düşük faiz, dengeli büyüme' olduğunu belirterek, "Dengeli büyüme iç dengeyi (fiyat istikrarını) ve dış dengeyi (ödemeler dengesini) gözeterek büyüme anlamına gelmektedir. Yurtiçi nihai talep 2013 yılının ilk çeyreğinde toparlanmaya başlamıştır. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde elindeki politika araçları ile dengeli büyümeyi desteklemeye devam edecektir." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Hilton Garden Inn Otel’de düzenlenen 'Para Politikaları' konulu konferansa katıldı. Burdada yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başçı, Türkiye genelinde il bazında reel sektörün nabzını tutacak yeni bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Başçı, bu konuda şu bilgileri verdi:

"Bu çalışmanın sonuçlarının Para Politikası Kurul Toplantısı'nda değerlendirilecek. Özel sektörde yapılan bir ankete göre Türkiye için büyüme beklentisinin şu anda yüzde 4'e yakındır. Önemli olan ekonomiye güven enjekte etmek, para enjekte etmek tek başına yeterli olmuyor. Emtia fiyatlarında güçlü bir enflasyonist baskı gelmiyor. Tüketiciler ve işadamları geleceğe güvenmiyorsa harcamıyor ve yatırım yapmıyor. Tüketici için olduğu kadar devletler içinde güven çok önemli, Almanya için bu güven var ama bazı ülkeler için zayıflamış durumda. Türkiye'de devletin borcunu ödeyeceğine dair giderek artan bir güven var."

Euro Bölgesin'deki işsizlik oranının çok endişe verici bir seviyede olduğunu ve ABD'de ise işsizlikte hafif bir düşüş gözlemlendiğini ancak orada da tatmin edici bir düşüş olmadığını belirtti. Başçı dış dünya ile ilgili olarak, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Gelişmekte olan ülkelerde büyüme ile ilgili biraz daha olumlu konuşmak mümkün, özellikle Asya ülkelerinde resim biraz daha olumlu. Ancak orada da Çin başta olmak üzere büyümede biraz yavaşlama var. ABD’de durum nispeten biraz daha ılımlı, Japonya'da biraz belirsizlik var. Euro Bölgesi'nde ise öncü göstergeler büyüme yerine küçülmeye işaret ediyor. Dünyada düşük büyüme, düşük faiz ortamı devam etmektedir."

Merkez Bankası Başkanı Başçı, söz konusu gelişmelere dikkat çektikten sonra, "Bu konjonktürde Türkiye için doğru ekonomik politika bileşimi düşük faiz, dengeli büyümedir. Önümüzdeki dönemde de Merkez Bankası, elindeki politika araçları ile dengeli büyümeyi desteklemeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER