ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ocak 2014 Cuma 08:52

Başbakan talimatı verdi, vatandaşa müjde

Başbakan talimatı verdi, vatandaşa müjde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “B ve C planımız var” açıklamasının ardından ekonomi harekete geçti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “B ve C planımız var” açıklamasının ardından ekonomi yönetimi çalışmalarını hızlandırdı. Faizlerdeki radikal artışın ekonomik büyümeye sert fren yaptırmaması ve döviz getirici bazı tedbirler üzerinde duruluyor.

Star gazetesinde yer alan habere göre, AK Parti’nin ekonomi kurmayları ve bürokratlarının çalışma masasında varlık barışı, yerli araç alımını teşvik eden hurda indirimi, reel sektöre yönelik kredi destek paketi, borç yapılandırması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, vergisel teşvikler gibi iç tüketimi destekleyici alternatifler bulunuyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre yurt dışında birikimi olanların varlık barışı kapsamında yaptığı 69.8 milyar liralık beyanın tamamını Türkiye’ye getirmesi için yeni bir hak daha tanınması gündeme gelebilir. Ayrıca düzenlemenin kapsamına bu kez yastık altı birikimi ekonomiye kazandırmak amacıyla yurt içi de eklenebilir.

TEŞVİKLER ÖN PLANDA OLACAK

Uzun süredir gündemde olan hurda araç indiriminin de yerlilik şartı ile yılın ikinci yarısından itibaren uygulamaya geçirilebileceği ifade ediliyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bürokrasinin azaltılması da planlanırken, teşvik paketinin revizyonunda da reel sektörün ön planda tutulacağı belirtiliyor. Bu kapsamda büyüme ve kalkınmaya daha fazla katkı sunacak desteklere devam edilmesi formülü üzerinde duruluyor. Paket ile yabancı sermayenin teşvik edilmesi de masada yer alıyor. Haziran 2012’de uygulamaya konulan 6 bölgeli, sektör öncelikli teşviklerle yatırımcıya önemli avantajlar sunulmuştu. Destekler arasında KDV istisnası, gelir vergisi stopaj desteği, sigorta primi desteği, arsı tahsisi ve faiz desteği gibi avantajlar yer alıyor. Bu desteklerden önemli bir bölümünün revize edilecek teşvik paketinde de yer alabileceği ifade ediliyor.

DOLARA KARŞI TOPYEKÜN MÜCADELE

ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarında azaltıma devam etmesinin ardından, tüm dünya dolara karşı adeta savaş açtı. Merkez Bankası’nın sert faiz artırımı sonrası, diğer ülkelerden de tedbirler gelmeye başladı. Romanya da merkez bankası piyasaya doğrudan müdahalede bulunurken, Rusya ve Hindistan da müdahale sinyali verdi. Bakan Şimşek’in sermaye hareketlerine kontrol planlanmadıklarını açıklaması, Güney Afrika’da bütçe verilerinin iyi gelmesi de eklenince gelişmekte olan piyasalara yönelik bozulan risk iştahını canlandırırdı. Dolar, dün yurt dışındaki gelişmelere paralel 2.24 seviyesine kadar geriledi. Borsa İstanbul da TL’deki güçlenmeye paralel dün yüzde 0.99 artışla 62.701 puana yükseldi.

SERMAYE HAREKETLERİNE KISITLAMA YOK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “B ve C planımız var. Alışılmışın dışında bir şey olsun istiyoruz. Dünyada uygulamaları var” açıklamasıyla gündeme gelen sermaye hareketlerine kısıtlama iddialarını değerlendirdi. Şimşek “Sermaye hareketlerine herhangi bir kısıtlama gelmeyecek” diye konuştu.

DALGALI KURA DEVAM

SETA tarafından düzenlenen panele katılan Şimşek, dalgalı kur rejiminin değiştirileceğine yönelik iddialara ise “Şu anda böyle bir konu gündemimizde değil” yanıtını verdi. Türkiye’nin yolsuzlukla mücadelede önemli mesafeler aldığını ifade eden Şimşek “Ama yolsuzluk sıfırlanmamış. Bu konuda çok önemli adımlar atacağız” dedi.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER