ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2013 Çarşamba 10:19

Bankalar o işlemden 60 kat fazla ücret alıyor!

Bankalar o işlemden 60 kat fazla ücret alıyor!

Gelirlerini artırmak için ücret ve komisyonlara yüklenen bankaların ayarı SMS'te fazla kaçtı.


Kredi kartı ödemesini geciktiren müşteriyi SMS'le uyaran bankalar bunun karşılığında "Gecikme bildirim ücreti" alıyor. Ancak maliyeti 10 kuruşu geçmeyen bir tek SMS'in kredi kartı sahibine maliyeti 6 lirayı buluyor. Yani 60 kat fazla bir fiyat biçiliyor!

Habertürk'ün haberine göre; Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün önceki hafta göndeme getirdiği bankaların gönderdikleri SMS'lerden aldığı ücretlerde 'ölçü' kaçmış. Kredi kartı ekstresinin gününde yatırılmaması durumunda, müşterilerine SMS gönderen ve bu mesajdan 'Gecikme bildirim ücreti alan' bankalar arasında bir mesaj için 6 lira alan bankalar var.

Bir başka ifade ile bankalar kısa mesaj için müşterilerinden maliyetlerinin tam 60 katı fazla para alıyor. Sektörün önde gelen bazı büyük bankaları 'gecikme bildirim ücreti' olarak müşterilerinden 6 lira alırken, sektör geneline bakıldığında kısa mesajlar için bankalar müşterilerden ortalama 3-4 lira para alıyor.

TOPLU ALIMLA ÇOK UCUZA MAL EDİYORLAR

Söz konusu kısa mesajların bankalara maliyeti ise müşteriden aldıkları paranın yaklaşık 60'ta biri. Bilindiği gibi GSM şirketleri bireysel müşterilerinden kısa mesaj için SMS başına ortalama 40 kuruş civarında para alıyor. Bankalar ise kurumsal müşteri olduğu için ve yıllık toplu alım yapıldığı için SMS başına maliyetleri bankasına göre değişmekle birlikte 10 ila 20 kuruş arasında değişiyor.

Bazı bankaların sadece kredi kartı ekstre gecikme bildirimi için değil, 'kredi kartınızın ödemesine şu kadar gün kaldı, EFT talimatınız yerine gelecek, geldi' gibi bilgilendirme mesajları için de ücret aldığı belirtiliyor. Bilindiği gibi bankaların aldığı ücret ve komisyonlar uzun süredir ekonomi yönetiminin de gündeminde.

Meclis'ten geçen Torba Kanun'la ücret ve komisyonları düzenleme yetkisi alan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ücretlerin düşürülmesi için bir süredir bankalarla pazarlık halinde.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER