ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2012 Pazar 00:08

Bankacılık sektörünün dönem net karı


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 2012 Eylül ayı ‘Finansal Piyasalar Raporu’nu açıkladı. Rapora göre bankacılık sektörünün dönem net karı 17,1 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Dönem net karında önceki yılın aynı dönemine göre 2,5 milyar TL’lik bir artış meydana geldi.

BDDK, sektörün kar artışını faiz marjında görülen oynamaya bağlıyor. Kurum bu tezini doğrulamak adına Eylül ayında sektörün net faiz gelirlerindeki geçen seneye oranla 9,7 milyar TL’lik artışı gösteriyor.

Rapor finansal sektörün aktif büyümesinin 2012’nin üçüncü çeyreğinde de devam ederek yüzde 2,7 olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre sektörün toplam aktifleri yılın üçüncü çeyreği itibariyle 1,3 trilyon TL oldu.

BDDK, sektörün dönem karının 17,1 milyar TL ile olumlu seyrini sürdürdüğünü; ancak nakit varlıklarınında 17 milyar TL’lik azalma yaşandığına dikkat çekiyor. Bankacılık faaliyetlerinin 37,3 milyar TL, döviz kurundaki değişimin 1,8 milyar TL azaldığı; yatırım faaliyetlerinin 10,2 milyar TL, finansman faaliyetlerinin ise 11,8 milyar TL net nakış artışı sağlandığı görülüyor.

Bankacılık sektör gelirlerinin yüzde 56,9’u kredilerden alınan faizlerden, yüzde 20,2’si ise menkul değerlerden alınan faizlerden oluşuyor. Kredilerden alınan ücret ve komisyonlar ile bankacılık hizmet gelirleri, sektörün toplam gelirlerinin yüzde 13,8’ini oluşuyor.

BANKALARA BİN 238 KİŞİ ALINDI

BDDK, yayınladığı finansal raporda bankacılık sektöründeki personel sayısına da değindi. Buna göre sektörde yeni açılan 173 yurtiçi şubenin, personel sayısında bin 238 kişilik bir artış söz konusuyken, yurtdışı şubelerinde bir adet artışıyla birlikte personel sayısında 16 kişilik bir yükselme görülüyor. Bankacılık dışı finansal kurumlarda ise, yılın üçüncü çeyreğinde personel sayısında 211 kişilik bir artış mevcut. Alternatif dağıtım kanalları arasında genel kabul görmüş ATM’lerin sayısında bu yılın Eylül döneminde, geçen yıla oranla yüzde 2,3’lük bir artış gözleniyor.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER