ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Ekim 2014 Pazartesi 17:59

Bankacılık Kanunu değişince...

Bankacılık Kanunu değişince...

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Kadir Tuna, bankacılık kanun tasarısına ilişkin olarak, "Bu tasarı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) eğer isterse köprü bir banka kuracak şekilde yetki verilebilecek" dedi.


Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında değerlendirmede bulunan Tuna, Türkiye'de fona devredilen bankaların fon devir süreçlerinin, aktiflerinin satılmasının ve tasfiyesinin çok uzun sürdüğünü söyledi.

Bir bankanın herhangi bir şekilde fona devredilmesi noktasında, bu sürecin hızlandırılabilmesi, sorunlu aktiflerin bir an önce elden çıkarılabilmesi ve mevcut aktiflerinin de korunabilmesi için TMSF'ye bu yasa ile eğer isterse köprü bir banka kuracak şekilde yetki verildiğine dikkati çeken Tuna, "Köprü bankadan kastettiğimiz şu: Bu süreci yönetecek, sıfırdan bir banka kurabilecek ya da mevcut bankalardan, şu anda faaliyette bulanan bankalardan birini kullanarak aktiflerini mevcut bankalara aktaracak. Yani şu an faaliyet lisansı olan bankalardan birine aktaracak" diye konuştu.

Konuya örnek vererek açıklık getiren Tuna, şunları ifade etti:

"Bir bankanın fona devredilmesi düşünüldüğünde, böyle bir noktaya gelindiğinde denilecek ki; 'Ben bunun aktiflerini bir bankaya devrediyorum' Ya Ziraat Bankası'na ya da VakıfBank'a devrediyorum. İlk aklımıza gelen şu; mevcut bankalar diye geniş tutulmuş ama aklımıza gelmesi gereken işin pratikte uygulanmasında özel bankayı doğrudan düşüneceğini pek sanmıyorum. Bir kamu bankasını düşünecektir. Herhangi bir banka deyince özel bir banka aklıma gelmiyor, kamu bankası aklıma geliyor."

TMSF'nin var olan tasfiye süreçlerinde, bir bankanın yapılandırılması, devredilmesi sürecinde etkinliği ve rolünün tasarının yasalaşması durumunda arttığını aktaran Tuna, TMSF'ye banka kurma yetkisinin verilmesinin çok önemli bir süreç olduğunu söyledi.

Tasarı ile TMSF'nin hissedar olma şartının da ortadan kalktığını belirten Tuna, bir banka fona devredildiğinde, artık TMSF'nin buna hissedar olup ondan sonra tasfiye sürecini başlatmasına gerek kalmadığını ifade etti.

Banka kurma yetkisinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Tuna, şu ifadeleri kullandı:

"Tasfiye sürecinde gerekli gördüğü zaman TMSF, diyecek ki; 'Ben bir banka kuracağım.' Örneğin sorunlu bir banka var ve TMSF'nin, Bankacılık Kanununun ilgili maddesi gereği yükümlülüklerini yerine getiremediği için bankaya el koyduğunu varsayalım. Ne olacak? İki tane yol var. Yükümlülükleri yerine getirildikten sonra bu bankanın net bir varlığı ortaya çıkacak. Sıfırdan bir banka kurulacak ya da bankanın aktifleri faaliyette olan bir bankaya aktarılacak."

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER